Бајина Башта, конференција за медије СНС: Велика улагања у здравство

Конференција за медије ООСНС Бајина Башта

 

Захваљујући доброј сарадњи локалне самоуправе са Министарством здравља, Владом Републике Србије и председником државе Алексдандром Вучићем, у здравство у општини Бајина Башта стално се улаже- рекла је директорка Дома здравља „Евелина Хаверфилд“ др Стојанка Ђурић, потпредседница Општинског одбора Српске напредне странке Бајина Башта на конференцији за медије.

Др СТОЈАНКА ЂУРИЋ

Према њеним речима, повод за конференцију за медије је жеља да се представи највећи део онога што је уложено у локално здравство од како је на власт у септембру 2013. године дошла Српска напредна странка са коалиционим партнерима.

-Прво значајније улагање локалне самоуправе и Министарства здравља односи се на куповину  дигиталног рентген апарата који је један од најквалитетнијих у региону. То је врло значајно кад се зна да је претходни апарат, на коме смо радили, био стар преко 30 година. Општина је уложила пет милиона динара, а Министарство здравља 10 милиона. Посебно бих напоменула да смо у претходном периоду највише дали у побољшању здравствене заштите жена. Набавили смо апаарт за праћење трудноће жена,  опрему за праћење карцинома материце. Лане смо, такође средствима локалне самоуправе, купили гинеколошки сто. Оспособили смо просторију за психо- физичку припрему трудница и послали на едукацију здравствено особље које је веома важно за припрему трудница за порођај- казала је др Стојанка Ђурић.

Прошле године купљен је најсавременији ЕКГ апарат за прегледе пацијента. Ове године локална самоуправа издвојила је средства за набавку ултразвучног апарата који ће се искључиво користити за здравствену заштиту жена.

-Средствима Канцеларије за јавна улагања Републике Србије у потпуности је реконстриисана зграда стационара у којој се налази и простор за потребе здавствене заштите жена. У реконструкцију је уложено око 20 милиона динара. Стационар има 20 кревета. По нормативу нама припада 15 кревета, али захваљујући разумевању Министарства здравља, добили смо свих двадесет. Пре тога Министарство здавља је уложило још три милиона динара у стационар при обнови санитарија. Дугујемо захвалност локалним привредницима који су реконструкцију стационара помогли са 2,5 милиона динара- истакла је др Стојанка Ђурић.

Средствима локалне самоуправе 2015. године набављено је санитетстко возило. У 2016. години локална самоуправа је купила ауто који служи  медицинском особљу за одлази у свих осам теренских амбуланти. У неким случајевима користи се за потребе пацијената. Од Министарства здравља почетком 2017. године добијено је санитетско возило са најавременијом опремом за пружање хитне медицинске помоћи.

-Трудили смо се да се уклопимо у законске одредбе везане за пријем и запошљавање. Био је присутан проблем недостатка медицинског кадра, нарочито медицинских сестара. Последња је била примљена још 2009. године. Ми смо нашли простора за пријем пет медицинских сестара  углавном оних које су дуже чекале на посао. Истовремено смо примили шест младих лекара и све то на неодређено време. Локална самоуправа помогла нам је у финансирању неких кадрова у тешким годинама као што је била 2014. и 2015. У последњих шест година добили смо седам специјализација за наше лекаре чиме смо подигли ниво здравствене заштите грађана. Настојали смо да у ванредним ситуацијама будемо на висини задатка. Наглашавам да све што смо радили и радимо је у интересу општине и њених грађана. Са постојећим кадром и опремом кадри смо да у свако доба дана и ноћи изађемо и на терен  како би пружили грађанима одговарајућу здравствену помоћ. Дом здравља „Евелина  Хаверфилд „ покушаће да у идућој години крене у реконструкцију физикалне медицинске рехабилитације уз помоћ локалне самоуправе и њеног председника Радомира Филиповића који има пуно  разумевања за наше потребе.  Локална самоуправа  уложила је  око 25 милиона динара. Очекујемо  и средства за набавку возила за потребе хемодијализе. Успели смо да свих осам сеоских амбуланти компјутерски опремимо и тако олакшамо грађанима да добију електронски рецепт и упут што је за њих велико олакшање- рекла је на крају конференције за медије др Стојанка Ђурић

                                                                                                   М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

десет − 9 =

Pin It on Pinterest