Бајина Башта које више нема – ­Куд несташе грације са трга ?

Три грације, некадашњи детаљ са градског тргаТри грације, некадашњи детаљ са градског тргаТри грације, некадашњи детаљ са градског трга

    Аутор је познати вајар Душан Николић који је Зајечару поклонио своје ремек-дело, скулптуру „Мајка која купа дете“

Изгледа да више нико не зна када ће реконструкција градског трга у Бајиној Башти бити коначно завршена. Оно што је сада сасвим извесно јесте да ће трг утонути у сивило бетона, а да ће некадашње зеленило остати само у сећањима.

Са трга су нестала два историјска споменика који су дуго били незаменљиви детаљ са свих разгледница прелепе варошице на Дрини. Нестале су и „Три грације“, фонтана каквом се ретко која варош могла подичити. Имала је и велику уметничку вредност, изгледа да о томе нико није ни размишљао. Њен аутор је познати вајар Душан Николић, онај исти уметник који је Зајечару поклонио своје ремек-дело, скулптуру „Мајка која купа дете“.

„Три грације“ су на бајинобаштанском тргу постављене почетком септембра 1985. године, у исто време када је отворена робна кућа. Робне куће такође више нема, претворена је у кинеску трговинску радњу. „Три грације“ су стигле у Бајину Башту, захваљујући пре свих Милораду Мићи Иличићу, познатом привреднику и директору „Инвестбанке“, добром познаваоцу уметности. Он је контактирао вајара, професора Душана Николића који је радо пристао да своје дело подари Бајиној Башти, као посебан украс за трг у центру града.

Бајинобаштани, који иначе не памте овакву бруку и који данас најчешће одмахују главом и пролазе градилиштем чувајући се од саплитања, с правом се питају: куда то несташе три прелепе грације? Незванично сазнајемо да ова скулптура чами негде у браварској радионици Комуналног предузећа!!!

Не знамо шта ће бити од оних многобројних предлога да два споменика буду враћена на трг? Не знамо да ли неко размишља о томе да „Три грације“ поново дођу тамо где су некада биле? Ипак су оне далеко лепше од оне фонтане која се тренутно гради, а Бајинобаштани су јој већ дали право име: градска вешала!

О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest