Радови на Тргу

Иако су зимски услови, радови на потпуној реконструкцији Трга „Душана Јерковића“ изводе се свакодневно. Извођачима, предузећу Баувесен из Лазаревца и ЈКП „12. септембар“ из Бајине Баште, временске прилике иду на руку. Послови на подземним инсталацијама су готово у потпуности завршени. Склоњене су жардињере и мермерне плоче са целе површине Трга.

Градски Трг - радови

Сва планирана стабла за сечу су оборена и склоњена. Споменик народном хероју  Душану Јерковићу, чије име носи Трг у Бајиној Башти, је такође уклоњен и пребачен на ново место. У току су земљани радови. Машинама се врши равнање подлоге, а почело се и са њеним насипањем одређеном врстом ситног камена туцаника. Судећи по динамици посла, може се закључити да ће радови бити окончани до планираног рока, првог јуна 2020. године.

 

„ПРЕКОМАНДА“  ЗА ХЕРОЈА ЈЕРКОВИЋА

Постоље за споменик Душану Јерковићу испред зграде Комитета

 

Планом реконструкције Трга „Душана Јерковића“ планирано је да се постојећи споменик истоименом народном хероју, командиру Рачанске партизанске чете и команданту Ужичког партизанског одреда, постави на новом месту. Било је предлога да се постојећи споменик постави на Тари, на месту где је формирана Рачанска партизанска чета. Најверованије да ће споменик Душану Јерковићи стајати испред зграде бившег Комитета где је сада седиште готово свих политичких странака. Тамо је већ постављено постоље споменика који је некад био на Тргу. Споменик Душану Јерковићу урадио је вајар Ото Лого, а према подацима постављен је у Бајиној Башти 1987. године.

 

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest