Потпуна реконструкција пута Овчињска Река- Гвоздац у дужини од око девет километара

 

На подручју општине Бајина Башта  у току су брoјни инфраструктурни радови на путевима. На некима се поправља макадамска подлога, на другима врши реконструкција постојећих асфалтних трака, а на трећима поставља нов асфалт.

Најзамашнији тренутни посао приводи се крају. Реч је о потпуној реконструкцији пута Овчињска Река- Гвоздац у дужини од око девет километара. Вредни Гвошчани су свакодневно на траси и пружају помоћ извођачу радова Транскопу из Чајетине.

-Пут у Гвосцу асфалтиран је 1992. године. Временом се похабао, а поплаве 2014. и 2015. године јако су га оштетиле скоро на целој траси. Уз помоћ општине Бајина Башта и председника Радомира Филиповића, наравно и нашим средствима и радним учешћем, кренули смо у акцију детаљне реконструције око 8,5 километара, с тим што је пут продужен са новим асфалтним коловозом за око 400 метара. Сада имамо добар пут, телефоне,  струју, водовод. Мини бус нам долази за превоз до Бајине Баште као и за децу која иду у основну и средњу школу. Природа је лепа, ваздух чист. Мислим да не треба бежати од села, већ остајати у њему и враћати му се. Ја сам био 30 година у Швајцарској и видео сам да сви, мало јачи економски, грађани одлазе да живе на село где имају свој мир. У граду углавном остају индустријски радници. Лично ја могу да живим у граду, али сам се вратио у село. Асфалтна саобраћајница је први услов да би се остајало на селу. Kад њега имамо, све нам је онда близу. За 15-20 минута лако се стигне до града- каже активиста Лазар Ђокић.

Радомир Филиповић и Лазар Ђокић

У Заовинама асфалтиран је пут од 1,6 километара. На Пауљама  у МЗ Бушинско Поље асфалтирано је око 300 метара тако да је насеље спојено асфалтном траком са путем Бајина Башта-Перућац. у Kостојевићима у току је асфалтирање пута за Порчиће дугог 1,5 километара.

-Јасно је да морамо да помогнемо људима у граду, али и сеоским срединама где имамо доста произвођача малине, млека, меса, шљиве, јабуке… На срећу имамо села која нису празна, са пуно су младих и деце. Ако сачувамо село, сачували смо Србију. Због тога мораћемо заједничким снагама локалне самоуправе и Републике Србије да пружимо помоћ селу и оживимо га што је више могуће. Председник Србије Александар Вучић најавио је улагање  две милијарде евра за сеоске средине. И ми морамо бити спремни да пројектима повучемо део средстава-каже председник општине Радомир Филиповић.

Према речима  председника Филиповића у припреми је асфалтирање пута у Јакљу дугог  1,1 километар и у Обајгори  где ће асфалтна трака бити дуга 800 метара. Следи наставак  радова на постојећим асфалтним коловозима у Зарожју у Kосићима и Вујетићима. Потом ће се радити санација пута у Љештанском. У наредним годинама асфалт ће бити приоритет на градским улицама и сеоским путевима.

-Стабилизовали смо општински буџет који је био у минусу од око милијарду динара. Претходна власт је направила дуг од 600 милиона, ми смо у поплавама морали да дуг повећамо за још 400 милиона динара. Сада је то све испеглано и имамо могућност да нормално радимо. У овом тренутку у буџету имамо 230 милиона динара. Вредност радова на асфалтима је око 70 милиона динара , док су радови за реконструкцију Трга „Душан Јерковић“  око 72 милона. У ситуацији смо да их одмах платимо. Морам да кажем да смо, захваљујући реконструкцији јавне расвете, дошли у позицију да су нам рачуни вишеструко мањи. Пре реконструкције они су износили и до 2,2 милиона на месечном нивоу. Сад,на пример, рачун за јул износи 430 хиљада динара. Остало нам је да променимо још 300 светиљки што ће још смањити трошкове  јавне расвете. Настојимо да, где год је могуће, остваримо уштеде. Мораћемо да их имамо и кад је у питању превоз ђака на подручју општине. Са 50 и нешто милиона треба да га сведемо на 30-35 милиона динара јер толико може буџет да реално издвоји средстава у ту сврху- вели председник општине Радомир Филиповић.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest