Александар Зекавичић- Саша: Дрина царица – младица краљица

ByББ ГЛАС

3. април 2024.
Саша Зекавичић

Кад Александар  Зекавичић Саша из Ужица, човек  који се од пете године живота бави  риболовом, а од тада је прошло  скоро 55 година, каже да је Дрина царица међу европским рекама, а дринска младица краљица у тој врсти рибе, онда му треба веровати. Тај закључак донео је после пецања на многим иностраним рекама,  све до Сибира и Далеког истока. У риболовачком стажу су му и рибарења ,на Јонском, Средоземном и Јадранском мору. – Имао сам пет година када сам почео да пецам у Ђетињи заједно са оцем Милутином и стрицем Слободаном, а најчешће са дедом Добривојем.У Негбини дедина је кућа па смо одлазили често на пецање на језеру Кокин Брод. Морам да поменем Умберта Фачетија Белог, Италијана из Ужица, који нам је био узор и од кога смо доста научили о риболову. Са 17 година први пут сам дошао на Дрину и одмах се заљубио у ту реку. За разлику  од Кокиног Брода, где је много хладно, у Подрињу су климатски услови пуно бољи па је и пецање лепше. После толико година проведених  на Дрини, недавно сам одлучио да у Оклецу купим плац и почео сам да градим кућу јер желим да и остатак живота, сада ми је  59 година, проведем поред чаробне реке Дрине– каже Саша Зекавичић.

Саша са унуком на Дрини
Саша са унуком на Дрини
Пет и по деценија риболовачког стажа- Саша Зекавичић у свом кафићу
Пет и по деценија риболовачког стажа- Саша Зекавичић у свом кафићу
Саша Зекавичић- Витрине препуне трофеја
Саша ЗекавичВитрине препуне трофеја

У Дрини најрадије пеца младицу,шкобаља, липљана, клена и пастрмку  На његовој трофејној листи је и више примерака младице од којих је сваки  тежак преко 20 килограма. Временом је постао ,уз Срђана Деспотовића Блафа и Млађу Обреновића, прави мајстор кад је у питању пецање младице. Заједно са Блафом почеком десете деценије прошлог века учествовао је у снимању  филма о лову младице  и липљана у Дрини. Радо иде и на пецање сома у језерима у Перућцу и Заовинама где су вађени примерци  углавном око 20 килограма. О риболовачким догодовштинама највише се прича у Сашином Риболовачком кафићу у ужичком насељу Алексића Мост. Ентеријер кафића у целости је украшен препарираним примерцима риба, пехарима, дипломама и сликама. У том малом, лепом угоститељском објекту, најчешће се састају риболовци, љубитељи природе, али и многи Ужичани сврате на добру домаћу кафу и ракију.

Текст и фото : М.Андрић

ОКЛЕТАЦ СТАНИШТЕ МЛАДИЦЕ

Саша Зекавичић пецање упражњава на делу Дрине, од бране Хидроелектране „Бајина Башта“ у Перућцу, па до административне границе са општином Љубовија. -Дрински ток дуж села Оклетац  је место најбогатије са крупним примерцима младице, а и друге рибе има доста. Ту су познате локације Мутов, Живков и Ђедов вир, Плоче, Ливадице и Сепарација – каже Зекавичић

ДРЖАВНИ И БАЛКАНСКИ ПРВАК

Екипа „Ђетиње“ из Ужица била је више пута државни првак у пецању рибе удицом на пловак. Поред Саше Зекавичића у њој су наступали Горан Радовић-Гица, Момо Радуловић, Синиша Дражић. Владимир  Даниловић. Саша је 1994. године у Апатину заузео прво место у појединачној конкуренцији. Био је у екипи  СР Југославије која је победила на Балканском првенству на Охриду. -Некад је Бајина Башта имала Светско првенство у пецању младице. То такмичење окупљало је по неколико стотина риболоваца из земље и иностранства. Организатор је била ООСР „Младица“ из тог града, на челу са Србом Николићем и Зораном Мијатовићем. Штета је што се манифестација угасила. Можда ће се наћи неке нове снаге да је обнове -вели Зекавичић.

МАЈСТОР ЗА МАМЦЕСашини мамци за рибу

Зекавичић је први у Србији почео да прави сунђерасте варалице за младицу. Почетак је био 1990. године. Потом је у производни програм придодао  вештачке мушице  и дрвене воблере. Данас су његови мамци за рибу водећи у свету риболова и доста су тражени  и изван Србије, нарочито у Аустрији, Словенији и Босни и Херцеговини.У послу му помажу синови  Стефан и Синиша. Млађи Синиша је наследио очев ген за риболов .

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest