6.Гвоздачки дани: Радомир Алексић -„Џиги“ најбољи косац

6. "Гвоздачки дани"6. "Гвоздачки дани"6. "Гвоздачки дани"

У организацији  Месне заједнице Гвоздац, 5. и 6. августа одржани су традиционални „Гвоздачки дани“ под слоганом “ Ако си косац,дођи у Гвоздац“. Било је то шесто издање ове манифестације која се увек одржава на месту Лазића раван на  Гвоздачкој планини. Централно место припада  надметању косаца  у ливади Радоја Танасијевића. Ове године такмичило се 14 косаца у мушкој и пет у женској конкуренцији. Жири , кога су чинили  Тривун Лазић, Радомир Максимовић и Борисав Михаиловић, једногласно је одлучио да је најбоље умеће у кошењу показао Радомир Алексић „Џиги“ из Овчиње. Друго место освојио је  Милош Павловић из обреновачког села Стублине, треће  Цветко Васиљевић из Овчиње. Генерални спонзор Сервис Ђука из Бајине Баште, престижни сервис за поправку  мобилних телефона, хармоника,  електро опреме, победника је наградио  телефоном „самсунг“и звучником,  другопласираног ваучером за поправку мобилног телефона и друге електро опреме, трећепласираног са малим телефоном „ мобилвире.“

Gvozdac 4

-Учествовао сам на свим досадашњим такмичењима на Лазића равни. Победио сам на трећој манифестацији. То сам поновио сад са пуних 50 година живота. Са косом се дружим још од дечачких дана. Знам да одаберем добру косу, да је откујем и наоштрим. Важна је и техника кошења – каже победник Радомир Алексић.

Најбољи косци са Марком Марковићем и Владисавом Марјановићем
Најбољи косци са Марком Марковићем и Владисавом Марјановићем

Gvozdac 3 (1)

Назив најстаријег косца понео је  Бранисав Ненадовић из Гвосца. Он је напунио 87 година живота.  -Данас преовлађују моторне косачице. У време моје младости  косило се искључиво ручно.  Сваке године у кошевини сам проводио скоро два месеца ,највише косећи ливаде на планини код себе, али и код комшија и пријатеља. Било је тада надметања,песме, дружења. Три косца су могла да за дан покосе хектар планинске, како се говорило, љуте траве.  На „Гвоздачким данима„ сам од почетка. Још се не дам. Нисам ни најбољи ни најлошији, негде, што кажу, у златној средини кад је у питању такмичење- вели Бранисав Ненадовић.

Најмлађи и најстарији косац
Најмлађи и најстарији косац

Најмлађи косац био је дванаестогодишњи  Ђорђе Јанковић из Пилице који каже да је кошење научио од деде.

У женској конкуренцији надметало се пет дама. Победила је  Митра Тејић из Зарожја испред Снежане Марковић из Гвосца и  Вере Танасијевић из истог села .Следе Милунка Божић из Овчиње и Смиљка Перишић из Гвосца. Осим награда, најбољи су добили пехаре и дипломе, а сви учесници добили су мајице и  захвалнице. Захвалнице за спонзорство припале су Сервису „Ђука“ и фирми за регистрацију возила „Таратранс“ из Бајине Баште.

Жири који је оцењивао учинак такмичара
Жири који је оцењивао учинак такмичара

Gvozdac 8

За музички део програма био је задужен оркестар Милоша Ђукића са солистима Раденком Павловићем, Радомиром Лаком Јанковићем,  Зораном Јовановићем и Бојаном Станарчић“ Барбиком“.

Текст и фото: М.Андрић

ЦВЕТКО ДОШАО ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ

Gvozdac 9 Cvetko Vasiljevic sa kcerkama

Међу такмичарима био је и Цветко Васиљевић родом из Овчиње. На раду у Швајцарској, као лимар и грађевинац“ је од 1995. године. -На Лазића равни био сам као дечак далеке 1983. године. Ту сам се нашао опет после 40 година. Дошао сам на одмор са супругом  Смиљком и кћеркама Јеленом и Наташом. Ја и кћерке искористили смо прилику да посетимо „Гвоздачке дане“. Са косом сам баратао од ране младости. Повукла ме је жеља да се опробам у кошењу. Неочекивано освојио сам треће место. Гледаћу да дођем и идуће године- каже  Цветко Васиљевић.

ОРГАНИЗАТОР  ЗАДОВОЉАН

Gvozdac 10, sponzor Taratrans Stefan Aksentijwevic sa organizatorima
Спонзор Таратранс. Стеван Аксентијевић са организаторима
Спонзор Милош Ђукић са организаторима
Спонзор Милош Ђукић са организаторима

Ове године нисмо  стигли да конкуришемо за општинска средства  намењена за манифестације из културно -забавног програма, па смо се добро помучили да организујемо „Гвоздачке дане“. Велику захвалност дугујемо генералном спонзору „Сервису Ђука“ из Бајине Баште и „Таратрансу“. Без њих не бисмо могли све ово организовати. Презадовољни смо  како је све протекло. Мало нас је омела киша.. Број такмичара у кошењу је већи у односу на прошлу годину. Пријатно су нас изненадиле жене такмичарке. За идућу годину још ћемо се боље припремити- каже председник Организационог одбора Марко Марковић и председник МЗ Гвоздац Владисав Марјановић.

УЧЕСНИЦИ  ТАКМИЧЕЊА У КОШЕЊУ

GVozdac 2

И овај пут највише косаца било је из Гвосца. То су Радоје Танасијевић, Бранисав Ненадовић, Милан Перишић, Марко Марковић,  Андрија Танасијевић, Стефан Павловић.  Из Пилице су дошли  Дејан и Ђорђе Јанковић,  из Овчиње Цветко Васиљевић, Радомир Алексић, Милија Марјановић, из Бајине Баште Љубиша Стојанић, из Јагоштице Жељко Стефановић из Стублина Милисав Павловић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest