Старт у Перућцу

После једногодишње паузе због вирусне епидемије,у Бајиној Башти поново је одржана  Дринска регата. Било је то 27. издање те највеће манифестације на води у европским размерама  и једне од највећих туристичких манифестација у Србији.  Опште је мишљење  да је Дринска регата  уз бок Сабору трубача у Гучи и Егзиту.

У старту је замишљена као  успомена на чувене дринске сплаваре, касније је попримила одлике савремених туристичких трендова и своје трајање проширила на пет дана. Ове године почела је 14. јула отварањем фестивала  локалних производа под називом „Најбоље из Баште“. Он је трајао свакодневно од отварања до затварања Дринске регате.

Следећег дана поред речице Врело у Перућцу одржано је по 13. пут такмичење у припремању рибље чорбе.  Интерес за то својеврсно кулинарско надметање, у организацији Месне заједнице Перућац и Туристичке организације „Тара-Дрина“ био је, као и обично, велики. У званичној конкуренцији нашло се 29 екипа  из више места са подручја Србије.

-Уз бројност екипа имали смо и велику посету оних који су пратили такмичење, а по његовом завршетку, могли су да пробају скуване рибље чорбе. Док су се чорбе кувале, у функцији су били многобројни роштиљи, пекло се и печење. Настојимо да ово такмичење  више буде као дружење и промоција  туристичких вредности  овог краја а мање је битно ко ће бити победник – каже Милан Новаковић, председник Месне заједнице Перућац.

 Рибље чорба чорба, такмичење
Такмичење у припремању рибље чорбе

Жири је одлучио да прво место у кувању чoрбе додели „Тодоровој екипи“  у којој су били представници Раче, Перућца и Бајине Баште. Њен капитен био је  Немања Тодоровић.

-Нисмо се посебно припремали, нама је најважније добра забава и дружење. Жири нас је пријатно изненадио и обавезао да дођемо и идуће године- вели Немања Тодоровић.

Друго место припало је екипи  „Гоћа„ из Бајине Баште на челу са Николом Рајаковићем. Екипа „Ресторан Мањеж“ из Бајине Баште, коју је предводио  Младен Милановић, заузела је треће место. Те три екипе награђене су дипломама, пехарима и медаљама. У саставу жирија биле су  Елизабета Карадаревић,  Светлана Новаковић и Дана Средојевић.

Трећег дана Дринске регате централно место припало је концертима Аце Пејовића и Џенана Лончаревића. Одржани су у излетишту Рача уз присуство око 8.000 хиљада посетилаца. Карте у претпродаји су просто плануле па је то био сигнал да ће посета бити велика што се и обистинило. Због удара грома у трафо- станицу, из које се напаја концертно место у излетишту у Рачи, концерт је био прекинут двадесетак минута. Наставак је трајао дубоко иза поноћи.

Четврти дан је традиционално посвећен уживању регаташа у спусту  низ дринске таласе. Старт регате био је испод бране ХЕ „ Бајина Башта“, а циљ у 26 километара удаљеној Рогачици где се истоимена речица улива у Дрину.

Дејан Млађеновић отвара 27. Дринску регату

Знак за старт 27. Дринске регате  тачно у 11 часова дао је Дејан Млађеновић, директор Туристичке организације „Тара-Дрина“ која је, уз пуну подршку општине, организатор те манифестације. Тада је покуљала права река пловила међу којима је било највише чамаца десетки. Процењује се да је учешће узело око 1.500 пловила са преко 15.000 регаташа  из Србије, БИХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније и више других европских земаља. Нису изостали ни сплавови, било их је осам, као и разне плутајуће направе прављене за ову регату. Наравно, регата традиционално није могла ни без трубача, овај пут  штимунг је правио оркестар Миленка Филиповића.

Неуморни трубачи
Друштво из Ужица
Друштво из Ужица

– Ово је рај на води. Први пут сам учесник Дринске регате. Причали су ми о њој све најлепше моји пријатељи. Уверио сам се у то. Наша дружина сместила се у три чамца- каже Борис Милекић из Ужица.

Седми пут на ову регату дошло је десет чланова Удружења „Дрински сплавари“ из Бадовинаца на челу са Миланом Игњатовићем.

– Овако нешто се не пропушта јер то нема нигде. Све похвале организатору. Пред циљем мало нас је поквасила киша, али то није умањило наше задовољство- истиче Милан Игњатовић.

Посебна атракција било је пловило београдске престижне фирме из области машинства и електронике „Арпел“ коју воде браћа Дејан и Љубан Читаковић. Они су пловило довукли камионом са дизалицом, огромне звучне кутије и метални јарбол на коме су поставили заставу Србије и свог предузећа.

Београдски Арпел
Београдски Арпел

-Наши су корени из Подриња, тачније из Рогачице где је циљно место Дринске регате. Тамо нам је рођен отац Богосав. Немамо пуно времена да долазимо често, али Дринска регата је нешто што не можемо да заобиђемо – наглашавају браћа Читаковић.

Планинарски клуб Тара из Бајине Баште био је домаћин планинарима из Босне, Хрватске и Словеније. Они су дошли из Сребреника, Госпића и Марибора.  Према речима вође бајинобаштанских планинара Ненада Лечића, за време Дринске регате боравили у Планинарском центру у  Растишту. Регата их је одушевила па су најавили долазак и идућег лета.

Треба рећи да је  27. Дринска регата завршена у најбољем реду на задовољство организатора и њених учесника.

Текст и фото: М.Андрић

 

Дејан Млађеновић

ХВАЛА НАРОДЕ

Приликом отварања спуста на 27. Дринској регати, директор ТО „ Тара- Дрина“ Дејан Млађеновић је рекао:

-Хвала, народе, на доласку. Желимо вам да уживате  и да нам долазите и наредних година. Ми увек акценат стављамо на безбедност учесника регате, мање нам је важно  да ли смо достигли или оборили рекорд по броју регаташа. У том циљу, ангажовали смо спасилачку, ронилачку, полицијску, жандармеријску, ватрогасну јединицу, пограничну полицију, као и бројну мобилну медицинску екипу. Сви они су практично невидљиви, али изузетно важни, хвала им на свему што чине да наша регата протекне безбедно. Хвала и регаташима за поштовање  мера које смо прописали. После вирусне пандемије, људи су поново дошли у огромном броју и то је за похвалу и радост организатора манифестације јер то показује да су овдашњи туристички ресурси врло интересантни многима – казао је Дејан Млађеновић.

 

МОСТ ФЕСТ

Истог дана кад је одржан регаташки спуст низ Дрину, у вечерњим сатима почео је традиционални  музички МОСТ ФЕСТ. И он је уприличен у излетишту Рача. Најпре су наступили Ђорђе Давид и Ивана Петерс па потом Тони Цетински. И овог пута забава је била на нивоу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest