20. седница Општинског већа: Слабо пуњење буџета

На 20. седници 0В највећа пажњапосвећења пуњењу буџетаВећници анализирали стање у општинској каси

 

На 20. седници Општинског већа, одржаној 5. септембра, његови чланови највише су се задржали на разматрању и усвајању извештаја о извршењу општинског буџета за период јануар-јун 2018. године. Подаци кажу да се он не пуни према очекивањима.

-Имамо потешкоћа са приходовањем средстава за попуну буџета, то је евидентно. У првих шест месеци приход је износио око 370 милиона динара. Ако тако буде и у другој половини године, имаћемо проблем јер су та средства недовољна с обзиром да је буџет пројектован на око 920 милиона динара. Осећа се да народ нема пара, да потрошња није довољна. Ми ћемо анализирати сваку ставку у буџету и сагледати шта ту може да се реално уради како би буџет био што боље напуњен- каже председник општине Радомир Филиповић. На питање да ли Дринско- лимске хидроелектране  редовно уплаћују таксе, председник Филиповић је истакао да ту нема проблема и да се све одвија на обострано задовољство.  ПД Дринско -лимске хидроелектране  упутило је жалбу општини на решење Општинске управе  Бајина Башта од 31. марта 2015. године. Веће је одбило жалбу. Том приликом развила се занимљива дискусија. Већници сматрају да су таксе од тог привредног субјекта мале. Истицали су пример како је то регулисано у Европској унији. Казали су да тамошње локалне самоуправе, на чијој територији су хидроелектране, добијају 6 посто од цене киловата електричне енергије. Кад би се то применило у нашим условима, онда би општина Бајина Башта по том основу имала приход од Дринско- лимских хидроелектрана око 600 милиона динара на годишњем нивоу. Веће је одбило и жалбу ЈП Електромрежа Србије која се односи на решење о наплати  и контроли  јавних прихода од стране Општинске управе издатог 27. јануара 2015. године. Нова школска година је почела на време. Ученици из сеоских средина се уредно превозе. На питање о условима превоза, председник Радомир Филиповић је рекао.

-За сада превоз се обавља по постојећем моделу. Ми ћемо сагледати како се то ради у другим општинама пре него што донесемо одлуку о превозу на подручју наше општине.  Реално је да у те сврхе издвајамо око 30 милиона динара јер садашња издвајања од 45 и више милиона динара неће моћи да остану. Ми смо направили упутство за кориснике буџетских средстава. Одшампали смо их и послали корисницима како би сачинили листу капиталних инвестиција у наредне три године.  Последњих месеци грађани су се често жалили на градску расвету. Она ће коначно бити потпуно ремонтована увођењем лед система и коштаће око 54 милиона динара. Очекује се да ће радови почети крајем септембра или почетком октобра. Веће је прихватило сугестију Милорада Мандића- Миће да се изврши проширење коловоза у Улици Будимира Јелисавчића која води ка градском гробљу. У тој улици разрешиће се и проблем везан за кишњу канализацију. Веће је прихватило нацрте одлука о успостављању сарадње  и удруживања са градовима  и општинама у сливу реке Дрине и успостављању сарадње са Форт Вилијем из Шкотске. Наставиће се рад на припреми братимљења Бајине Баште и Херцег Новог из Црне Горе.

М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest