Са 13. седнице Општинског већа

На 13. седници Општинског већа, одржаној 6.априла 2023. године, донета је  одлука о накнади противградним стрелцима  за ангажовање  на противградним станицама  на територији општине Бајина Башта  за 2023. годину. Она износи 36 хиљада динара  нето по противградној станици којих има осам на подручју општине са по два стрелца ангажована од стране  Хидрометеоролошког завода Србије. У седам станица  су брачни парови, а у једној раде два брата.. Средства за исплату обезбеђена су у општинском буџета. О спровођењу одлуке бринуће  Одељење  за буџет, финансије  и рачуноводство Општинске управе Бајина Башта.

Весна Ђурић, председница Општине и ОВ
Весна Ђурић, председница Општине и ОВ

На истој седници  усвојена је Одлука о доношењу  годишњег Програма  заштите, уређења и коришћења  пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Бајина Башта .Прихваћен је и предлог измене  Плана летњег одржавања  улица,  путева општинских и некатегорисаних, тргова,  платоа и слично  у општини Бајина Башта за 2022. годину. Веће је прихватило  измене и допуне из Плана  јавних набавки  за  Општинску управу. За наставак градње  храма  Светог Саве  у Бајиној Башти општина је издвојила 4,8 милиона динара за 2023. годину. Цркви Светог кнеза Лазара  у насељу Секулић на Тари одобрено је 200 хиљада динара на име помоћи за изградњу црквене продавнице.

ТУРИЗАМ ДОНОСИ  ЛЕПЕ ПРИХОДЕ

-Веће је усвојило Извештај о  раду Туристичке организације  регије Западне Србије за 2022. годину. Према њеним  подацима, нашу општину лане је посетило 61.710 туриста  што је повећање  у односу на 2021. одину за  131 посто . Странаца је било  4.883.  Број ноћења увећан је за 117 посто и износи  222.263 .Само је Чајетина је имаала већи број туриста  од нас међу 12 општина Западне Регије . Она је део средстава, добијених од Министарства  трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије,  утрошила за унапређење туризма у свих 12 општина. Захваљујући томе,   Туристичка организација Тара- Дрина из Бајине Баште добила је 8 нових електричних  бицикли и изграђен  видиковац Врла рипа  На Калуђерским Барама. Са њега се пружа леп поглед на  средњовековну тврђаву Солотник . Подручје око тог видиковца  погодно је за шетње и боравак у природи. У његовој близини граде се нови смештајни капацитети, Наш крај све је интересантнији домаћим и страним туристима што се одражава и на остварење прихода од туризма – каже Весна Ђурић, председница општине Бајина Башта.

ДОБАР РАД ТО ТАРА-ДРИНА

Милан Ђурић, директор ТО Тара - Дрина
Милан Ђурић, директор ТО Тара – Дрина

Веће је разматрало и усвојило Извештај о раду  Туристичке организације Тара-Дрина за 2022. годину кога је образложио њен директор Милан Ђурић. Веће је истакло добар рад те организације и њено настојање да допринесе развоју туризма и спорта на многобројне начине. Између осталог, у прошлој години покренуто је више манифестација. Ту је Породична бициклијада. циљ јој је промоција здравог  начина живота, рекреативног бициклизма, заштита  животне средине, безбедности у саобраћају породичног живота и дружења у природи.  Нова је манифестација и Ћирилична бициклијада  која има сличне циљеве као и Породична бициклијада уз настојање  да се негује и што више користи ћирилица, представи значај манастира Рача  и Рачанске преписивачке школе.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               ЗАКЉУЧАК О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА

Милица Додић и Петар Нешковић
Милица Додић и Петар Нешковић

Већници су  усвојили Закључак о расписивању конкурса  за суфинансирање  програма и пројеката  организација цивилног друштва, непрофитних и неполитичких  организација и удружења грађана  из средстава  буџета  општине Бајина Башта за 2о23. годину. За  те сврхе намењено је 9 милиона динара.За програме социјалне и дечије заштите планирано је  2 ,а за  развој спорта и омладине 7 милиона динара. Именована је и Комисија  за спровођење  конкурсног поступка  расподеле средстава. У њој су Милица Додић, Павле Змијанац и Милица Јеличић. Услове конкурса и начин расподеле образложили су Петар Нешковић и Милица Додић.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest