Детаљ са 12. седнице СО

Прекинута, па настављена 12. седницa Скупштине општине

Све до пете тачке дневног реда. 12. седница Скупштине општине Бајина Башта од 3. јула текла је уобичајеним током. Владајућа коалиција доносила је одлуке убедљивом већином гласова. У тој петој тачки разматрао се предлог Одлуке о предлагању Влади Србије доношења одлуке о преносу права јавне својине на непокретностима на општину Бајина Башта и то катастарске парцеле бој 850, катастарска општина Бајина Башта, са објектом број један. Ради се о парцели на којој је саграђена зграда бившег Комитета. За говорницу је изашао одборник Социјалистичке партије Србије Љубинко Радојичић и дао тумачење о власништву зграде Комитета. По његовим речима, власништво је наследила Социјалистичка партија Србије као наследник Савеза комуниста  и Социјалистичког савеза. Напоменуо је да зграду, осим СПС-а, користе и друге странке без икакве накнаде. Изразио је незадовољство захтевом општине и рекао да ће бити уздржан при гласању. Одборници су већином гласова са 28 за, једним против и пет уздржаних усвојили пету тачку дневног реда. Убрзо је уследила подневна пауза, а након тога Скупштина није могла да настави рад јер су у сали била 22 одборника, фалио је један за кворум. У таквој ситуацији председница СО Весна Ђурић дала је получасовну паузу у којој је прибављена одборничка већина неопходна а рад Скупштине. О разлозима прекида рада Скупштине општине њена председница Весна Ђурић је рекла:

Зграда Комитета
Зграда Комитета

– Разлог прекида рада Скупштине је неслагање Социјалистичке партије Србије са захтевима изнетим у петој тачки јер социјалисти сматрају да они имају право власништва на Комитету као наследници Комунистичке партије. По предлогу Владе власници су Република Србија и општина Бајина Башта. Не зна се колико коме припада од тог власништва већ је оно заједничко. Социјалисти су били уздржани од тог предлога, а касније су отишли са седнице СО из разлога што вероватно сматрају да имају право својине над том зградом. Опозиција је још једно време остала на седници па је и она отишла. Успели смо да обезбедимо већину и наставимо рад после законског получасовног прекида.

И неки одборници Српске напредне странке нису се појавили на седници после прве паузе. Да су они били дисциплиновани, не би ни дошло до прекида седнице.

-Ти одборници, као и неки други из владајуће већине, нису отишли због пете тачке већ из неког другог разлога. Касније су они дошли – казала је председница СО Весна Ђурић.

У паузи било је приметно да су одборници СНС-а били љути на своје колеге који се нису појавили на наставку седнице чиме је онемогућен њен рад. По завршетку рада СО, у сали су остали одборници Српске напредне странке ради одржавања састанка.

М.А.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest