Васкршња литургија у рогачичкој црквиВаскршња литургија у рогачичкој црквиВаскршња литургија у рогачичкој цркви

Црква Христовог Вазнесења из Рогачице била је премала да прими све оне који су желели да узму учешће у Васкршњој литургији  и причешћу. Много више верника литургију је пратило испред цркве. Служио ју је месни свештеник Владета Никитовић.Велики број верника на васкршњој литургији у рогачичкој цркви

Причешће у рогачичкој цркви
Причешће у рогачичкој цркви

-У  Посланици Српске Православне Цркве, упућеној од стране патријарха српског Порфирија , измеđу осталог, је речено:
„Радујемо се данас, драга духовна децо наша, радујемо се и прослављамо Празник  над празницима, Васкрсење  Господа Спаса нашег  Исуса Христа  из мртвих. Апелујемо да се напредак друштва , а пре свега народна просвета  и култура, гради на јеванђелским темељима , на којима  су и настале. Посебно позивамо на очување  српског језика и ћириличног писма на којима је изграђена српска култура  – казао је отац Владета Никитовић.  Нагласио је да се радује великом броју верника који су дошли на Васкршњу литургију и причешће  и позвао да  тако буде и убудуће.

 

ВАСКРШЊЕ  ТУЦАЊЕ ЈАЈИМА

Васкршње туцање јаја

По завршетку Васкршње литургије  у цркви Христовог Вазнесења у Рогачици, одржано је традиционално такмичење у туцању јајима у омладинској и сениорској конкуренцији кога је водио Првослав Тадић. Међу младим такмичарима победила је Катарина Ковачевић из Љештанског, ученица 4. разреда Економске школе из Бајине Баште. Друго место заузео је Александар Симић, ђак 5. разреда  ОШ “Стеван Јоксимовић“ из Рогачице, треће Матија Стриванић, четвртак из Београда.

Најбољи јуниори
Најбољи јуниори
Најбољи међу сениорима
Најбољи међу сениорима

– Волим да дођем у цркву нарочито великим празницима као што је Васкрс. У такмичењу учествовао је мој брат Јован и отац Љубан. Ја сам имала највише среће и победила у омладинској конкуренцији – каже Катарина Ковачевић.  У сениорској конкуренцији прво место освојила је Драгана Јевтић , нутрициониста из Београда, друго Сретен Миљанић из Рогачице, треће Вида Петронијевић из Јеловика.

Црквена општина Рогачица за најуспешније обезбедила је скромне поклоне.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest