Дани Дринске регате у Бајиној Башти започели су отварањем изложбе „Мостови на кривој Дрини“ у галерији Установе „Култура“. Изложба, чији је аутор Жељко Марковић, директор ужичког Историјског архива, обухвата постојеће и старе мостове и хидроцентрале на реци Дрини и на занимљив начин оживљава успомене на старе дринске сплаваре и скелеџије.

– Задовољство је што ову изложбу имају прилику да виде и Бајинобаштани, након нашег обиласка више градова у Републици Српској. Многи мостови на Дрини су вековима грађени и рушени, а и данас нису сви у функцији. Мост између Бајине Баште и Скелана је доста урушен, требало би изградити нови, а предстоји доста посла да се и овај најновији мост „Братољуб“, између Љубовије и Братунца, стави у функцију. То ће свакако допринети квалитету живота људи са обе стране реке – рекао је Жељко Maркoвић на отварању изложбе.

Изложбу су отворили Јасна Станковић, историчар уметности, и  Милован Јездић, директор Установе „Култура“, који је истакао да је ова изложба резултат добре сарадње ужичког Архива и Установе „Култура“.

О сваком мосту на Дрини, хидроелектранама и скелама, забележена је и занимљива прича на основу скромне мемоарске грађа. На Дрини има укупно 25 мостова, од тога је 10 железничкких, три железничкко-бетонска, 11 бетонских и један камени. Некада су постојали и дрвени мостови, али их више нема. Од Шћепан Поља до Вишеграда, на 92 километра речног тока, подигнуто чак 17 мостова. Од Вишеграда, па преко Бајине Баште и Зворника, на дужини од 254 километра подигнуто је само 7 мостова, а осми је у изградњи. Јасно се види концетрација изграђених мостова на горњем току Дрине, док је њихова распоређеност  у делу где је Дрина гранична река, далеко мања.

Најстарији постојећи мост је чувена „на Дрини ћуприја“ у Вишеграду, подигнута 1577. године, најмлађи је „Братољуб“ између Љубовије и Братунца. Најдужи мост је позната „Павловића ћуприја“, дуг 413 метара, а најкраћи у Бук Бијелој, дуг свега 60 метара. Највише мостова је изграђено након Другог светског рата – 13, док је пре Првог светског рата изграђено два моста, један у време османлијског периода, други за време аустријске окупације. Између два светска рата на Дрини је изграђено пет мостова.

                                                                                                           О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest