Промоција песничког зборника „Ђердан од ћирилице“

Промоција Зборника Ђердан од ћирилицеПромоција Зборника Ђердан од ћирилице Промоција Зборника Ђердан од ћирилице

ПОЕЗИЈА ЧУВА ЋИРИЛИЦУ

Поводом манифестације „Ћирилична баштина“, одржане у мају ове године, расписан је и песнички конкурс за најбољу песму посвећену ћириличном писму. На конкурс се јавило стотинак аутора са исто толико песама, од којих су троје најуспешнијих награђени дипломама и поклон пакетима, приликом отварања манифестације. Сви аутори са конкурса су се нашли у песничком зборнику „Ђердан од ћирилице“, који је изашао из штампе у издању Штампарије “Stefan Co” I Установе „Култура“.  Промоција Зборника одржана је у галерији „Култура“. О књизи је говорио Обрад Додић, уредник овог издања.

Пажљиви читалац ће лако запазити једну танану искреност у овим песмама, а искреност у поезији одувек је имала посебан сензибилитет према природности људског бића и ума, према понашању људи према себи и према другима. Обичан наш човек, који је у души помало и песник, то би назвао чистоћом духа, а поезија у ширем смислу то прихвата као израз једноставног и лепог без посебног дотеривања и украшавања.

Ова књига ће представљати један „топли зрачак сунчане поетике“, која ће на свој начин уобличавати песнички простор, будући да је њена тематика, као и повод њеног настанка, усклађена са ћириличним знаковима одржавања  који нас у свом визуелном дејству чулно и морално воде ка прецизности њених порука. Нама остаје да те поруке ишчитавамо, да их разумемо, памтим и преносимо поколењима. Те поруке, на крају крајева, не смеју и не могу бити само пуки запис, већ поезија која траје, која одржава и чува наше ћирилично писмо.

Уверени смо да ће ова песничка књига брзо наћи пут до својих читалаца.

О. Д.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest