Изложбом икона у Галерији Установе „Култура“ почели Дани Раче украј Дрине

Беседа Владике ЈованаБеседа Владике ЈованаБеседа Владике Јована

ОЧУВАЊЕ ДУХОВНОСТИ, ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

Двадесет и осме Духовне свечаности „Дани Раче украј Дрине“, у организацији Установе „Култура“ и Фондације „Рачанска баштина“, а под покровитељством општине Бајине Башта, започеле су у галерији Установе „Култура“ отварањем изложбе икона и промоцијом књиге Тијане Стаменовић.

На отварању манифестације добродошлицу малом броју посетилаца упутио је управитељ Фондације „Рачанска баштина“ Никола Васиљевић који је нагласио да се на овој манифестацији већ 28 година окупљају значајна имена српске културе и уметности.

Представљање књиге - Тијана Стаменовић
Представљање књиге – Тијана Стаменовић
Са отварања изложбе икона
Са отварања изложбе икона
Дани Раче - 28. пут
Дани Раче – 28. пут

– Протагонисти савременог живота траже од нас да се одрекнемо традиције, духовности и културе, а то су три стуба на којима смо до сада побеђивали и опстајали. Зато је и тема овогодишње манифестације управо наша борба за очување традиције, духовности и културе – истакао је Васиљевић.

Након најаве програма овогодишње манифестације, у галерији је отворена изложба икона „Бисери православља“ Тијане Стаменовић, „представнице традиционалне линије савременог српског иконописа“. На изложби је приказано двадесетак икона које су урађене са позлатом и акрилом на платну.

Публика у галерији имала је ретку прилику да са великом пажњом саслуша и инспиративну беседу Владике Јована (Пурића) који је говорио доста похвално о изложби Тијане Стаменовић и њеној књизи, али о значају манастира Раче који је оставио „огроман печат у српској култури“. Рачански монаси нису били само даровити писању и преписивачкој делатности, они су своје надахнуће добијали од Бога и Духа светога. Зато је духовност неодвојиви део од културе – нагласио је Владика Јован.

О књизи Тијане Стаменовић „Света земља и град свевишњег цара – Јерусалим“ говорила је Хаџи Маја Ковачевић, мајка једанаесторо деце. Она је врло надахнуто говорила и о својим утисцима са пута по Светој земљи.

  • Тијана Стаменовић је више пута је посетила Јерусалим и о томе је у својој књизи оставила писани траг који. Њена књига је, заправо, изванредан духовни водич са веома писменим казивањем и великим бројем илустрација, тако да се она и чита и гледа у исто време – рекла је, између осталог, Маја Ковачевић.

О својој књизи говорила је и ауторка Тијана Стаменовић, а одломке из књиге читала је Смиљана Владетић.

О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest