Отварање Духовних свечаности

У галерији Установе „Култура“ отворене су 26. Духовне свечаности „Дани Раче украј Дрине“, које ће трајати четири дана, до 11. октобра, када ће у манастиру Рача, на завршној свечаности бити додељена Рачанска повеља познатом песнику Драгану Драгојловићу. Организатор ове традиционалне културне и духовне манифестације су Установа „Култура“ и Фондација „Рачанска баштина“, уз покровитељство општине Бајина Башта и Манастира Рача.

 

Асим Сарван и архимандрит Тимотеј
Асим Сарван и архимандрит Тимотеј

Дани Раче украј Дрине

Отварању манифестације је присуствовао велики број посетилаца, иако се то није могло очекивати због познате епидемиолошке ситуације. Њима су добродошлицу упутили Милован Јездић, директор Установе „Култура“ и Никола Васиљевић, управитељ Фондације „Рачанска баштина“. Потом је отворена изложба слика са тек завршене ликовне колоније под називом „Дани Раче украј Дрине“. Изложбу је отворио селектор колоније Жарко Бошковић. На овој сликарској колонији учествовало је десет сликара, четири из Бајине Баште (Александар Марковић, Мира Марковић, Слађан Игњатовић и Жарко Бошковић) и шест из Ужица, Београда, Новог Сада и Тршића (Виктор Зубко, Драган Тасић, Марина Влашковић, Милош Ћирковић, Тијана Ђоковић и Владимир Влајић).

Са отварања изложбе (2)
Са отварања изложбе (

У наставку вечерњег програма, музичар Асим Сарван, некадашњи члан групе „С времена на време“ и архимандрит Тимотеј, игуман манастира Вазнесење у Овчарско-кабларској клисури представили су заједнички музички албум под називом „У време оно“, који је настао као плод њихове десетогодишње сарадње. Насловна нумера „У време оно” својеврсна је историја монаштва у Овчарско-кабларској клисури.

–  Време оно и време ово у ствари су једно исто време. Кад погледамо јеванђељске приче и кад погледамо данашњи живот нема много ту неке разлике. Јесмо ми данас технолошки напреднији ако погледамо. Али, ако погледате човека као човека оно што пише у јеванђељу и што читамо и што је написано пре две хиљаде година и дан данас је актуелно – истакао је у својој беседи архимандрит Тимотеј.

О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest