Са 12. седнице Општинског већа

На 12. седници Општинског већа, одржаној 13. марта 2023. године, прихваћена је ин На 12. седници Општинског већа, одржаној 13. марта 2023. године, прихваћена је иницијатива Удружења пензионера да се изнађе могућност за отварање  Дома  за стара лица. Већник Недељко Ракић, председник УП Бајина Башта, у образложењу иницијативе истакао је да је она потекла од Миће Мандића и Општинског одбора  ПУПС-а. са предлогом да се Дом за стара лица отвори у склопу Стационара при Дому здравља“ Евелина Хаверфилд“. Тренутно домске услуге на подручју Србије користи око 50 лица из општине Бајина Башта, а још 20 је на чекању. У дискусији помињане су и друге локације за Дом за стара лица, Заовине и Дуб.

Након образложења директора Туристичке организације Тара-Дрина Милана Ђурића, учињеног у име Туристичке организације регије Западна Србија, усвојен је План рада за 2023. годину те регионалне  организације.У финансирању програмских активности  општине Бајина Башта и Чајетина  учествоваће са по 450 хиљада динара, град Ужице са 390, а  општине  Ивањица, Лучани, Ариље, Пожега, Косјерић, Нова Варош, Пријепоље и Сјеница са по 300 хиљада динара. Већници су дали сагласност  на предлоге  планова  инспекцијског надзора инспектора у одељењу  за инспекцијске послове и комуналне делатности  Општинске управе Бајина Башта. Прихваћена је иницијатива Савета за безбедност саобраћаја општине Бајина Башта  о измештању државног пута из центра града  чиме би се повећала безбедност грађана.  Иницијативу је образложио саобраћајни општински инспектор Миле Ђенић. Уместо преминулог Милана Шкрњића, нови члан Комисије за планове општине Бајина Башта биће Југослав Јокић, специјалиста, струковни инжењер  грађевине. Веће је донело одлуку о  расписивању конкурса  за суфинансирање  пројеката производње  медијских садржаја из области јавног информисања на територији општине Бајина Башта за 2023. годину.  Донета је и одлука о о расписивању конкурса  за избор  пројеката у култури који се финансирају  и суфинансирају  из буџета општине. Једногласно је дата сагласност  на предлог Програма  одржавања  комуналне инфраструктуре  за текућу годину кога је образложила Милица Додић.

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА МЛАДЕ

Помоћник председника општине  за спорт, омладину и туризам Петар Нешковић као предлагач Одлуке локалног Акционог плана за младе  општине Бајина Башта за период 2023-2030.година,  дао је образложење. -Циљ  је да се дефинише локална омладинска политика у предложеном временском термину, као сет стратешких  мера које повезују низ области живота младих усмерене на унапређење квалитета живота младих  како би имали бољу и лакшу интеграцију у друштво  и активно учешће у друштвеном животу. У Акционом плану за младе биће више области као што су здравље младих,  образовање, запошљавање, информисање ,екологија,  култура, спорт, социјална политика, задржавање младих у локалној средини.

ТУРИСТИЧКИ ИНСПЕКТОР

Туристичка организација Тара-Дрина дала је иницијативу  да општина добије туристичког инспектора. Њен директор Милан Ђурић истакао је  повећан интерес туриста за бајинобаштански крај и саопштио податак да је у прва два месеца ове године број ноћења повећан за 79 посто у односу на исти период  прошле године. У истом периоду категорисано је још 37 смештаја па их је све више.

– И поред тога огроман број објеката је још увек ван евиденције. Осим негативног финансијског ефекта , немамо тачних статистичких података  и реалне слике о броју туриста што се одражава на наш статус у српском туризму- истиче Милан Ђурић, директор ТО Тара-Дрина.

КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ 19. МАЈ

На једној од прошлих седница Скупштине општине одборник Синиша Спасојевић дао  је предлог да општина има своју Крсну славу.

-Општинско веће прихватило је тај предлог па је формирана радна група са задатком да достави образложен предлог за датум обележавања славе. Недељко Ракић, Милинко Лукић, Марко Ковачевић, чланови радне групе, су то урадили и ми смо на 12, седници Општинског већа прихватили предлог да Крсна слава општине Бајина Башта буде 19. мај. То је дан када су пренете мошти Светог Саве у Србију. За ту манифестацију сачиниће се програм у коме ће бити литургија, ломљење славског колача, литија и део са културно- спортским програмом- каже председница општине Весна Ђурић.

Весна Ђурић, председница Општине и ОВ
Весна Ђурић, председница Општине и ОВ

РАСПОДЕЛА СРЕДСТАВА ЗА СПОРТ

Драгомир Секулић, председник Комисије за спорт општине Бајина Башта  образложио је  план расподеле средстава  намењених спорту у износу од 29 милиона динара. Од тога за такмичарски спорт опредељено је  11.392.300,00 динара.  Рекреативном спорту намењено је 819.70, 00 динара, школском спорту  милион динара, организацијама 608.000,00,  спорту од посебног значаја 14.700.000,00 и за стипендије спортиста 480.000 динара. Највише средстава добиће  Спортски савез и ФК Слога  по 5.800.000,00 динара и КК Студент  3.199.000,00 динара. Сви су они из дела спорта од посебног значаја.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest