Иван Василијевић и Драгован ПавловићИван Василијевић и Драгован ПавловићИван Василијевић и Драгован Павловић

У  организацији Центра  органске пољопривреде Ужице, Привредне коморе Србије, Окружног задружног савеза, општине Пожега, у том градићу по девети пут одржана је Зимска школа за пољопривреднике под називом „ Како оживети село“. Покровитељ је била општина Пожега. Одржавање су помогли бројни спонзори из Ужица и Пожеге као и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Из општине Бајина Башта учешће су узели Драгован Павловић и Иван Василијевић, обојица су из Јеловика.

– Мала школа за врсним предавачима, предвођена професором Николом Бајићем, одржана је 24. и 25. фебруара  са око 250 полазника из Златиборског округа. Осам година редовно је похађам. Ту сам доста научио што ми је помогло у производњи малине и купине и њиховој преради. Захваљујући томе  имам одличне приносе. Од дела производње правим сокове, џемове и купиново вино и све то продам – каже Драгован Павловић.

Драгован Павловић
Драгован Павловић

Иван Василијевић, по занимању  грађевински инжењер, каже да је у тој школи научио највише о производњи шљиве и малине. Нарочито је задовољан што је у школи оспособљен да стручно обавља резидбу воћа. Знање му је пренео водећи стручњак у Србији  за орезивање воћа инжењер пољопривреде Ацо Радуловић.

Током два дана предавачи су презентовали 50 тема. Према речима  Драгована Павловића њему су се  посебно свидела предавања  др Горице Цвијановић о микробиолошким препаратима  у функцији производње  здравствено  безбедне хране,  Бранка Чичића о значају  органске пољопривреде и др Ивана Глишића о производњи малине на малим површинама.

У оквиру Зимске школе за пољопривреднике приређен је  културно-забавни програм уз учешће песника, здравичара, певача и трубача.

М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest