Радна акција на уређењу запуштеног Дома у Пилици

 

Влада Републике Србије, на предлог Републичке дирекције за имовину Републике Србије, а по захтеву Месне заједнице Пилица, 30. априла ове године донела је одлуку да се пренесе право својине на непокретност пословне зграде у Пилици  „за коју није утврђена делатност“  без накнаде општини Бајина Башта . Реч је о згради површине 622 квадратна метра са замљиштем под њом и око ње.

Дом културе у Пилици
Дом културе у Пилици

-То је зграда коју су Пиличани саградили у периоду од 1950-52. године. Она је имала пословни, магацински, канцеларијски и простор за културно- забавни живот. Прва три простора користила је Земљорадничка задруга, а четврти месна заједница. Временом је зграда постала власништво Земљорадничке задруге и звала се Задружни дом. После пропадања задруге, она је постала својина Републичке дирекције за имовину Републике Србије. Зуб времена озбиљно је нагризао зграду, нарочито простор за култирно -забавни живот. Кров је попустио и почео да прокишњава па је претила опасност да цео простор буде уништен, да дође до потпуног пропадања као што се  то десило у Костојевићима, Бачевцима, Оклецу… Од пре четири године Месна заједница непрестано је покушавала да се зграда врати општини Бајина Башта како би се могли предузети радови и спасити је од пропадања, а потом и користити. Решење је коначно стигло недавно- каже председник Месне заједнице Пилица Радомир Гавриловић за кога његови Пиличани рекоше да је најзаслужнији што је дошло до враћања зграде у посед општине Бајина Башта.

Радило се ударнички
Радило се ударнички

Одлука Владе Републике Србије са одушевљењем је примљена у МЗ Пилица. Само петнаестак дана после тога, Савет МЗ предвођен председником Радомиром Гавриловићем, одлучио је да започне прве активности на уређењу Дома културе. Десетак акцијаша успело је да очисти унутрашњост зграде и уреди њену околину. Први наредни задатак биће санација крова.

Међу акцијашима био је и Сретен Аћимовић,  некадашњи председник Општинске конференције омладине општине Бајина Башта и председник Омладинске организације  Пепеља, данас изузетно успешни пословни човек и помагач многих акција.

-Вежу ме лепе успомене за овај Дом културе. Сећам се да смо ту организовали завршну манифестацију „Сусрета села“ 1986. године на којој је учеснике са подручја општине превезло пет аутобуса. Мислим да је победник била МЗ Овчиња. Позвали су ме да се укључим у уређење Дома културе. Радо сам то прихватио јер мислом да ће МЗ Пилици, која има око 800 становника, то бити од користи- вели Сретен Аћимовић.

На прву акцију дошао је Радован Драгојловић „Крњо“ (77) са унуком Иваном, матурантом Техничке школе из Бајине Баште.

-Као ученик носио сам циглу за зграду. Читаву младост провео сам на игранкама у нашем Дому културе. Играла су по три кола у сали. Свирали су најчешће трубачи из Јанковића које је предводио капелник Иван Радовановић. После сам и ја постао члан тог оркестра. Стално је ту био и хармоникаш  Милован Јовановић. Првих година на игранке су долазиле девојке у пратњи мајки. Касније се то променило па су долазиле само девојке и момци. Много је ту склопљено познанстава, пријатељстава,  па и бракова. Долазили су момци из околних села па и из Босне- сећа се „Крњо“.

Ацо Јанковић, популарни „Шпиц“ истиче:

-Игранке су се одржавале сваке суботе и трајале су до зоре. Продавали смо за вече преко 500 улазница. Нарочито су биле одлично посећене оне на Божић и за Нову годину. Пред почетак последње деценије прошлог века, игранке су престале. Омладина је почела да одлази у кафиће и диско клубове. Ја сам у Дому културе  направио испраћај у војску сину Драгану. Практично то је био последњи скуп у том објекту.

Лепих дана у пиличком Дому културе сећа се и некадашњи председник Омладинске организације у Пилици Велибор Рогић, данас један од успешних пословних људи из тог села.

-Наша омладина у то време спремала је културно- забавни програм у коме су учествовале драмска и фолклорна секција. Приказивали смо га нашим мештанима, али смо често гостовали у Рачи, Рогачици, Оклецу, Гвосцу, Бачевцима, Костојевићима… Уз нас је увек колима ишао Милорад Стојановић. Он је носио храну и пиће за учеснике програма. У дому су често гостовали познати естрадни певачи. Обрадовала ме је вест да је Дом враћен. Дошао сам да помогнем у уређењу, долазићу код год буду акције – са задовољством каже Велибор Рогић.

Крњо и Шпиц мајстори за печење

Ацо „Шиц“ и Радован „Крњо“ за  учеснике акције испекли су јагње кога су платили акцијаши властитим средствима.

                                                                                      Текст и фото: М.Андрић

ПРИПРЕМЕ ЗА ДАН МАЛИНЕ

Пилица је позната и по томе што једина у Златиборском округу има манифестацију посвећену малини. Она се одржава у јулу под именом Дан малине.

-Решили смо да подигнемо квалитет те манифестације која окупља многе малинаре из више општина. Изабрали смо Организациони одбор на чијем челу је Велибор Рогић. Обавили смо прве договоре тако да ће се ускоро знати комплетан програм  Дана малине- истиче неуморни акцијаш Миљко Петровић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest