Манифестација „Ћирилична баштина“ – „Ћирилична даровница“ листу „Политика“

Са отварања манифестације

 

У организацији Установе „Култура“, а под покровитељством Скупштине општине, у Бајиној Башти је од 22. до 24. маја одржана друга по реду манифестација Ћирилична баштина, посвећена српском језику и очувању српске ћирилице. Предвиђено је, иначе, да се ова манифестација одржава сваке године у мају, у време када Српска православна црква прославља Свете Ћирила и Методија и када се обележава Дан словенске писмености.

Манифестацију је у градској галерији отворио директор Установе „Култура“ Милован Јездић, који је истакао да се она ове године организује у условима који значајно ограничавају окупљање публике и да је прошле године својим програмом привукла велику пажњу медија, а од Министарства културе и информисања награђена наградом „Културни образац године“.

– У оваквој актуелној ситуацији, коју условљава епидемија вируса корона, сматрамо да смо ипак успели да направимо занимљив и разноврстан програм. Расписани су литерарни и ликовни конкурси за ученике свих основних школа на територији општине Бајина Башта, као и интернет конкурс под називом „Ћирилица се пише срцем“ на фејсбук страници Манифестације. На ове конкурсе смо имали изузетан одазив – истакла је Јасна Станковић, кустос галерије – Будући да је основни циљ и идеја Манифестације неговање ћирилице као једног значајног аспекта културног наслеђа српског народа, од ове године се први пут додељује „Ћирилична даровница“ као награда за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма.

„Ћириличну даровницу“ овогодишњем добитнику, листу „Политика“, уручио је Петар Петровић, заменик председника општине. Он је истовремено уручио и захвалнице Бранку Пејовићу, новинару листа „Политика“ и Министарству културе и информисања, који су дали значајну подршку манифестацији.

Додела ћириличне даровнице
Додела Ћириличне даровнице

У галерији Установе „Култура“ била је отворена изложба калиграфије „Слика и реч“ Душана Мишића, младог академског сликара из Шапца. Део његових калиграфских радова био је изложен и на посебно осмишљеном простору испред галерије. Душан Мишић је, иначе, јeдан јe од рeтких младих људи који сe бавe срeдњовeковном калиграфијом.

– Кроз свој рад покушавам да васкрснeм писано благо срeдњовeковнe Србијe и да сe приближим што вишe старим врeмeнима – истакао је Душан Мишић на отварању изложбе.

Изложба калиграфа Душана Мишића
Изложба калиграфа Душана Мишића
Практично о калиграфији
Практично о калиграфији
Предавање о калиграфији
Предавање о калиграфији

На простору испред галерије били су изложени и сви награђени радови са ликовних и литерарних конкурса на тему чувања, неговања и промовисања српског језика и ћирилице. На овим конкурсима су учествовали ученици основних школа са територије општине Бајина Башта. Најуспешнији, награђени дипломама и пригодним поклонима, су: Тадија Миловановић, Сара Селинић, Дамјан Димитријевић, Анђелка Живановић, Катарина Тодоровић, Ружа Лазаревић, Нина Тадић, Јован Гајић, Тијана Марковић, Марина Долић, Милијана Вучковић и Александра Цветковић. Њима је дипломе и награде уручила Олгица Филиповић, чланица радне групе за организацију Ћириличне баштине.

Дипломе најбољима на конкурсима
Дипломе најбољима на конкурсима

Другог дана манифестације, у вечерњим сатима, испред галерије Установе „Култура“, академски сликар Душан Мишић је одржао јавни час и предавање о калиграфији. Говорeћи о лeпоти калиграфијe, он јe истакао да јe на њeга вeлики утисак оставила прва страна Мирослављeвог јeванђeља када јe први пут видео.

– Данашњe гeнeрацијe путују по свeту и дивe сe другим културама, а нe знају за своју. Ја сe трудим да их упознам и приближим нашој култури да би схватили шта ми то у ствари посeдујeмо – додао јe Мишић који је сликовито појаснио да су на пeргамeнту калиграфски исписанe молитвe на начин и у маниру како су у срeдњeм вeку дијаци-калиграфи прeписивали старe књигe. Потом је практично показао како се на пергаменту исписују калиграфска слова.

Анђелка Петровић
Анђелка Петровић

Поезију домаћих песника на тему ћирилице казивали су ученици бајинобаштанских основних школа. На крају је Анђелка Петровић, магистар науке о књижевности,  одржала мултимедијално предавање „Глагољате ли ћирилицу“.

У недељу, 24. маја, на дан Светих Ћирила и Методија, у манастиру Рача, после литургије, биће уприличени садржајни и занимљиви разговори о чувању и неговању српске ћирилице.

О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest