У Овћињи Живорад Гајић засадио кинеско дрво пауловнију

 

 

Након вишегодишњег гастарбајтерског стажа у Француској, Живорад Гајић (73) се вратио у Овчињу, село свог давног детињства и ране младости, где са супругом Радинком  проводи своје пензионерске дане.

Живорад, вредан и сналажљив, каквог га је живот научио, није желео да време у родном селу проводи у доколици. На своје две парцеле, скоро два хектара стрме падине у непосредној близини куће, засадио је око 900 садница необичног дрвета пауловније, увезеног из далеке Кине. Саднице овог „царског дрвета“ набавио је у Суботици. Неће проћи много времена, а Овчиња ће бити прво село у Подрињу које ће имати бујну кинескку шуму.

–  Пауловнија доста брзо расте и омогућава нам да са мало физичкког рада дођемо до дрвета веома широке употребе. То је веома квалитетно техничко дрво за израду намештаја и као грађевински материјал, али служи и за огрев и производњу висококалоричног пелета – објашњава Живорад – То је обновљиво дрво јер након сече поново израста из истог корена. Пауловнија ће бити веома корисна и за произвосњу квалитетног меда. Цвет је велики и веома лепог и декоративног изгледа.

                                                                                                                                   О.Д.

 

 

                       (Опширније у наредном,  штампаном издању  ББ  гласа)

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest