Казивања о књизиКазивања о књизиКазивања о књизи

У галерији Установе „Култура“, уочи Савиндана, одржана је промоција нове књиге мемоарских записа Пере Ђукановића, ратника из Првог и једног од организатора устанка у Босни у Другом светском рату. Књигу је приредио и уводне напомене написао др Радомир Павловић, аутор неколико књига из завичајне историје Осаћанског и Лудмерског краја у Источној Босни. Издавач ове несумњиво вредне књиге је Археолошки музеј „Римски муниципијум“ из Скелана. Посебно треба нагласити да је књига угледала светло дана захваљујући потомцима Пере Ђукановића, који су „откуцане текстове записа ђеда Пере Ђукановића“ уступили др Радомиру Павловићу за даљу обраду и штампање. О књизи су на промоцији говорили Обрад Додић, Цветко Стојкановић и аутор – приређивач Радомир Павловић.

Са промоције књиге
Са промоције књиге

Перо Ђукановић је несумњиво значајна историјска личност из Осата и Лудмера, који је имао важну улогу у оба светска рата. До сада смо имали нешто више сазнања о њему и његовом ратном путу у Другом светском рату, овога пута, захваљујући др Радомиру Павловићу, расветљује се и његова улога у Првом светском рату.

Појава ове књиге има несумњиво велики значај у откривању завичајне историје, али нас упућује и на нешто што нам је и те како познато: да оваквих мемоарских, аутобиографских и других записа и ратних дневника, као и других бележака из ратног периода, свакако има у многим породичним архивама где, нажалост, деценијама чаме и чекају да се неко појави, као рецимо др Павловић, па да ови записи буду објављени и дати на увид читалачкој публици и историјским истраживачима.

Треба истаћи да је велика штета што, на пример, још увек није обелодањен „Ратни дневник 1912 – 1918“, дугогодишњег ратника Милорада Мијајиловог Чучковића из Луга, чији се оригинал чува у Ужичком архиву а неколико копија поседују ауторови потомци, који има непроцењиву вредност као историјско сведочанство, али и са становишта породичних интереса Чучковића рода из Луга, надомак Бајине Баште.

Перо Ђукановић - књига

 

– Можда ће појава ове књиге о Пери Ђукановићу инспирисати будуће приређиваче да се и овај вредан запис из Првог светског рата нађе пред заинтересованим читаоцима. Постоји још много прича, записа, усмених казивања о многим малим и великим јунацима из Првог светског рата. Неки од њих, нажалост, падају у заборав. О овоме би требало размислити. Зато је и појава књиге о Пери Ђукановићу важан догађај за нас – истакнуто је на промоцији.

О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest