Приватне шуме

Удружење власника приватних шума “Бор” из Ужица је током спровођења пројекта “Шума за шуме – власт за грађане” у процесу јавне расправе упутило предлог допуне Плана развоја Града Ужица 2023-2030 који је усвојен у финалном документу. На тај начин су се приватне шуме нашле у овом највишем планском документу града.

Током спровођења пројекта УВПШ „Бор“ је урадило анализу стратешких и законских докумената у Граду Ужицу и установило да се шуме не појављују ни у једном документу тог типа, иако је проблем аерозагађења више него познат грађанима. Зато је посебно значајно што је град препознао предлог који је упућен и унапређење стања приватних шума на територији града означио као меру за постизање прокламованог приоритетног циља, а то је заштита и унапређење животне средине.

Додатно, Град Ужице је већ раније у Буџету за 2023. годину наменио средства за унапређење стања шума, а УВПШ „Бор“ је граду упутило нацрт Програма коришћења средстава буџетског фонда за шуме, како би процедура од 2023. године била у потпуности усклађена са Законом о шумама. Град је и до сада одвајао ова средства, али ће од ове године то чинити по Програму, како и налаже Закон.

Удружење Бор позива град да што пре усвоји Програм и на тај начин започне спровођење мера уврштених у највиши плански документ. Грађане позивамо да приступе сајту www.приватнесуме.рс и кликом на секцију „Предложи акцију“ дају своје предлоге шта треба унапредити у локалним шумама.

Пројекат „Шума за шуме-власт за грађане“ је успешно окончан и испунио је све постављене циљеве и планиране резултате, а УВПШ „Бор“ наставља да ради на унапређењу приватних шума кроз будуће активности о којима ће благовремено обавештавати јавност.

Овај пројекат је добио подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – ACT који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation  и Грађанске иницијативе. Мишљење које је изнето у овом саопштењу је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Владе Швајцарске, Хелветаса или Грађанских иницијатива.

Контакт за медије:

Јасминка Диздаревић, менаџерка пројекта

bor.uzice@gmail.com

060/33-555-92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest