Тара погодна за пчеларство- МЕД ИЗУЗЕТНОГ КВАЛИТЕТА

ByББ ГЛАС

8. децембар 2018.
Тара ПчеларствоПроизвођачи меда на Тари

                   У хотелу „Дрина“ у Бајиној Башти у оквиру међународног пројекта „Еко карст“ одржано је неколико радионица на тему „Могућност развоја зеленог предузетништва“ са акцентом на заштићеном подручју какво је оно које припада Националном парку Тара“.

Тара - Пчеларство
Ранко Милановић, шеф службе за едукацију и информисање НП Тара

   –  Жеља је да се сагледају могућности како да људи који живе на подручју НП Тара могу да искористи предности заштићеног подручја, да га не доживљавају само као ограничавајући фактор. Учесник радионаца било је  локално становништво које живе на подручју НП Тара. Водили су их стручњаци из Аустрије, Словеније и НП Тара- каже Ранко Милановић, шеф службе за информисање и едукацију у НП Тара.

Туризам и пчеларство су били најинтересантнији за становништво. Оцењено је да су могућности за њих велике, да је у тур изму направљен значајан корак, а у пчелрству готовоништа није урађено, нарочито на органској производњи меда. Путем радионице лоциране су главне медоносне области у НП Тара где би се могао сакупљати багремов, ливадски и шумски мед. Истакнуто је да су раније анализе показале да је мед са тог подручја изванредног квалитета.

    – Потребно је заинтересованима за пчеларење пружити подршку у набавци кошница, едукацији, заштити пчелињака од дивљих животиња и стварање меда ка обренда са заштићеног географског подручја- истакао је једини произвођач органског меда на Тари Милош Јовановић.

                                                                                         Текст и фото: М.Андрић

          

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest