После много година чекања – АСФАЛТ У УЛИЦИ КРАЉА ДРАГУТИНА

Улица краља Драгутина, асфалтирање

 

Житељи Улице краља Драгутина добили су изузетно леп новогодишњи поклон. У сумрак шестог децембра приведени су крају радови на постављању завршног слоја асфалта у тој улици. Урадили су то радници предузећа Стандард. Тако је још једна бајинобаштанска улица у 2018. години решила се блатњавог и неравног макадама.

Бајина Башта, асфалт, улица краља Драгутина
Асфалтирање Улице краља Драгутина
Радост међтана из Улице краља Драгутина
Радост мештана из Улице краља Драгутина

-У плану за асфалтирање градских улица за прошлу годину била је Гвоздачка и Улица краља Драгутина. Због преузетих великих финансијских обавеза приликом затварања Дирекције за изградњу, морали смо да одложимо радове за 2018. годину. Исти је случај и са лед расветом. Успели смо да завршимо обе те улице. Презадовољни смо квалитетом изведених радова. Они су били комплетни. Осим коловоза, урађени су тротоари и подземне водоводне и канализацијске инсталације,тако да у тим улицама не би требало да буде проблема за наредних неколико деценија. По истом систему урађене је Ловранска улица, Улица војводе Путника и краља Милутина- каже председник општине Радомир Филиповић. Он истиче да се припрема пројектна документација за наставак асфалтирања Улице краља Драгутина кроз насеље Црквине. Завршено је пројектовање за Његошеву улицу, а у припреми је пројектна документација за Радничку улицу и Павла Борозана у Црквинама.

-Кад су у питању Црквине треба рећи да је завршена документација и за Улицу Исидоре Секулић. Морам да похвалим мештане који живе у тој улици јер су сами решили имовинске односе. Откупили су парцелу од бивше Земљорадничке задруге и без накнаде је превели на локалну самоуправу. Ми ћемо им помоћи да идуће године добију асфалт. Спремна је за асфалтирање и Карађорђева  улица, ради се документација за наставак Улице Михаила Пупина, у току је експропријација за Немањину улицу- додаје председник Филиповић

Асфалт -најлепши новогодишњи поклон: Мештани са председником општине Радомиром Филиповићем

На питање шта је са најављеном реконструцијом Трга Душана Јековић, председник Филиповић каже:

-Ти радови обавиће се у 2019. години.  Коштаће 60 милиона динара. Половину средстава добићемо са нивоа Републике Србије, друга половина је учешће општине Бајина Башта. Реч је о првој фази уређења трга што је и почетак реконструкције Главне улице. Планирамо да урадимо тротоаре у Улици Вука Караџића, то је зона која води ка средњим школама. Размишљамо о тротоарима у Улици Миленка Топаловића и Светосавској.

Пун допринос  у активностима за асфалтирање Улице краља Драгутина дао је и њен мештанин Љубинко Јосиповић, одборник у Скупштини општине.

-Још пре 40 годна овде су се доселили први мештани садашње Улице краља Драгутина. Од тада траје њихова нада да ће имати пристојан прикључак са ширим центром града. Захваљујући општини Бајина Башта, нарочито њеном председнику, успели смо да те наде постану стварност. Пре нешто више од годину дана покренули смо озбиљну иницијативу како би улица добила асфалтни коловоз. Успешно смо решили имовинске односе и добили сагласност мештана да можемо проширити улицу. То је омогућило да она има ширину коловоза шест метара и тротоар са обе стране од по 1,5 метра ширине поплочан са бехатон плочама  на целој дужини од 400 метара. Комунално предузеће урадило је водоводну и канализациону мрежу са кишном канализацијом. Почели смо са пројектом за расвету. Може се десити да радови почну крајем идуће године, али је реалније да се они обаве у пролеће 2020. године- вели Љубинко Јосиповић.

Асфалт - Улица краља Драгутина, вечера за извођаће радова
Вечера за вредне извођаче радова

Улицу краља Драгутина чине домаћинства која су се ту досељавала углавном из Јагоштице, Раче, Солотуше, Заовина и Босне.
– Ми смо се доселили из Растишта 1980. године. У почетку је овде улица била сва блатњава. После смо се ми, досељеници, ангажовали па ручно насипали улицу. Касније је општина помогла да она буде макадамска. Дуго смо чекали асфалт, на крају дочекасмо га. Ово је сад милина, улица нам је лепша и боља од оних у самом центру града. Раније је било више безуспешних иницијатива да се она асфалтира. Тек кад је акцију повео наш одборник Љубинко Јосиповић, у томе се успело. Хвала му и свима другима који су на било који начин нам помогли – рече Милија Томић.

-Ми смо овде се доселили 1986. године из Босанске Црвице. Улица је била уска, непуна три метра ширине, омеђена са оградама од бодљикаве жице. Због тога су нам кола стално била изгребана. Чим падне киша стварало се  блато, кад је суша дизали су се облаци прашине после сваког проласка возила. Сада је то све иза нас- истиче Милија Јосиповић.

Мештани из Улице краља Драгутина приредили су вечеру за извођаче радова. Нису хтели да она буде у кафани или некој кући, већ су софру поставили на тротоару њихове улице.

                                                                              Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest