Хуманост на делу у Заглавку подно Кадињаче

Два километра  од магистралног пута  Бајина Башта- Ужице у Заглавку сместио се засеок Лукићи до кога се стиже макадамским путем. Некад је ту било 11 домаћинстава Лукића, Павловића и Филиповића са преко 50 житеља. Данас је ситуација у Лукићима много другачија. Остале су свега три куће у којима стално борави по једно чељаде. Ту су Милојка Лукић (74), Бранка Лукић (68) и Миладин Филиповић (51).

Сложне комшије у акцији градње куће Миладину
Сложне комшије у акцији градње куће Миладину

У том засеку рођен је и чувени ужички пчелар Богомир Филиповић. Он вели да је његов отац имао шесторо деце. Комшија Зоран Павловић истиче  а су му деда и баба изродили деветоро деце. Управо је Зоран Павловић  на једној слави предложио да се помогне  Миладину Филиповићу тако што би му се саградила  кућа јер је стара дотрајала, а он сам није у могућности да направи себи кров над главом. Миладин је практично сеоски надничар. Од тога и од социјалне помоћи Центра за социјални рад  из Бајине Баште  некако саставља крај са крајем. И све би то било много лакше да није болешљив са честим нападима епилепсије..

Миладин Филиповић и Богомир Филиповић
Зоран Павловић, Миладин Филиповић и Богомир Филиповић

-На слави сам се нашао са нашим земљаком Слободаном Радивојчевићем који  дуго ради у Норвешкој. У тој земљи на северу Европе, осим њега, има још неколико Заглавчана. Рекао сам му да смо вољни да саградимо кућу Миладину Филиповићу величине 6,5  x 7,5 метара и замолио га да види да ли би се Заглавчани из Норвешке укључили у акцију. Слободан је одмах подржао ту иницијативу и ускоро се јавио да ће акција на прикупљању средстава у Норвешкој бити успешна. Већ су стигла прва средства па смо недавно почели радове на ископу темеља, а његово постављање урадили смо акцијски на Марковдан. Хвала Слободану Радивојчевићу и свима у Норвешкој који помажу да Миладин Филиповић  добије пристојне услове за становање – каже Зоран Павловић који се прихватио дужности главног организатора акције. Он позива све људе добре воље да подрже акцију и наглашава да је добијено обећање од општине Бајина Башта  и њене председнице Весне Ђурић да ће се локална самоуправа укључити са својим средствима. И Национални парк Тара обећао је помоћ у кровној конструкцији.

Учесници у акцији
Учесници у акцији

На изградњи темеља уз Зорана Павловића нашли су се  Бобан  Филиповић са сином Лазарем, Марко Драгутиновић, Зоран Лукић, Небојша Тимотијевић, Видоје Миловановић, Богомир Филиповић и домаћин Миладин Филиповић.

Међу акцијашима био је и један од најстаријих Заглавчана врхунски пчелар Богомир Филиповић (82).

-Радо сам дошао да подржим акцију. Миладин је мој први комшија и даљи род. Желим да помогнем финансијски, али и морално и тако дам пример млађима. Сигуран сам да ће почетком септембра Миладин се уселити у нову кућу-  рече Богомир Филиповић.

– Хвала свима који помажу да решим стамбено питање. Хвала Центру за социјални рад из Бајине Баште и његовој директорки Марици Вуковић  за бригу о мени. Нисам све ово очекивао. Ово ми личи на сан, али кад видим да су радови почели, све је постало јава- вели Миладин Филиповић.

Текст и фото : М.Андрић

МИЛАДИНОВ РАЧУН ЗА ПОМОЋ

За оне који желе новчано да помогну изградњу куће за Миладина Филиповића отворен је наменски  жиро рачун на његово име. Средства се могу уплатити на број жиро рачуна : 200-123141334-35  Банка Поштанска штедионица  А.Д.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *