Црквена слава у Солотуши – Иточни петак на извору реке

Свечана литургија у цркви у СолотушиСвечана литургија у цркви у Солотуши

Први петак после Васкрса, празник Пресвете Богородице – Живоносног Источника, у парохијском храму у Солотуши, празнује се као црквена слава већ девет година, од како је овај храм саграђен и освештан на најлепшем делу села, тамо где извире и започиње свој живот и река Солотуша, у подножју древне Кулине.

Свечани дочек Владике жичког Јустина
Свечани дочек Владике жичког Јустина

Подсећамо да је градња цркве у Солотуши започета у септембру 2006. године, да је народ овог краја, уз више од 900 радних дана у овај храм уградио и себе. Освећење је обављено 9. октобра 2011. године, када је тадашњи Епископ жички Владика Хризостом служио свету архијерејску литургију, уз присуство великог броја верника и поштовалаца православне вере.

Ове године је било посебно свечано јер је храм посетио и Његово Преосвештенство владика жички Јустин, који је служио Литургију, уз саслужење игумана манастира Рача Германа и свештенства Рачанског намесништва. Свечаној литургији је присуствовало је мноштво верника из Солотуше и околних села.

Владика жички Јустин
Владика жички Јустин
Орден Симона Монаха за Рашу Стаменића
Орден Симона Монаха за Рашу Стаменића

По одслуженој литургији, Владика жички Јустин је доделио високо признање, Орден Симона Монаха, Радовану Раши Стаменићу, за његов велики допринос у изградњи храма у Солотуши. Овај орден је највише епархијско признање које се додељује само за изузетне заслуге.

Потом је освештан и преломљен славски колач, освештано жито, а затим у порти цркве, по лепом и сунчаном времену уприличена је славска трпеза.

О. Додић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest