У сусрет 26. Дринској регати: За сваког по нешто-Брена, Марија, Бора…

bajina-basta-regata

 

Дринска регата више од четврт века је међу највећим туристичким манифестацијама у Србији. Одржава се сваке године у другој половини јула, у част древних дринских сплавара и представља спој традиције са савременим туристичким трендовима. Дринска регата поред великог спуста реком Дрином обухвата и бројне пратеће садржаје који сваког лета у Бајину Башту привуку преко сто хиљада посетилаца.
Овогодишња, 26. по реду Дринска регата трајаће пет дана и биће одржана од 17. до 21. јула. Како истиче Дејан Млађеновић, директор Туристичке организације „Тара-Дрина“, ова велика манифестација на најлепшој реци у јужној Европи довела је и до значајног повећања броја туриста у Бајину Башту, на Тару и Дрину, не само у време лета већ током целе године.

ДЕЈАН МЛАЂЕНОВИЋ: Посебна пажња безбедности учесника

– Дошли смо до високог нивоа, тако да су сада у припрему и организацију манифестације укључени не само општина и Туристчка организација, као главни организатори, већ и сви значајни субјекти у читавом округу – каже Млађеновић – Имамо и значајну подршку Министарства туризма које нам, као и ранијих година, финансијски помаже у организацији манифестације. Ми ћемо и овога пута посебну пажњу посветити безбедности учесника пре свега на великом спусту, свакако најатрактивнијем делу читавог програма. Туристичка организација је предузела опсежне мере како би безбедност на води била на максималном нивоу а позивамо све учеснике да се придржавају правила са којима ћемо упознати све посетиоце. Правила су истакнута на нашем сајту и друштвеним мрежама а биће и на билбордима, постерима и флајерима Дринске регате. Посебно апелујемо на све учеснике да се максимално уздрже од конзумирања алкохола, јер приликом пловидбе у таквим сучајевима то може довести до тежих последица. Нама је најважније да све протекне у најбољем реду. Дрина је веома опасна река, мора се то имати у виду и максимално поштовати закон о пловидби. Ми као организатори смо предузели све потребне мере, очекујемо најмање 15 ронилачких екипа са око 100 ронилаца, биће ту и екипе здравствених радника из Дома здравља и ужичког Здравственог центра, затим полиција, жандармерија, укључен је и сектор за ванредне ситуације. Они ће бити максимално ангажовани током читавог пловидбеног пута, контрола ће бити строга, а од свих учесника ћемо тражити да се придржавају закона и, нарочито, да се уздрже од употребе алокохола. Уосталом, биће довољно времена и прилике за опуштање и забаву током ових пет дана, јер је културно-забавни програм веома занимљив и разноврстан. Биће за сваког по нешто.
Велики спуст Дрином, као централни део програма Дринске регате, биће одржан у суботу 20. јула, у уобичајеном термину, као и ранијих година. Старт је у Перућцу у 11 сати, а у поподневним сатима регаташи ће стићи до циља, ушћа реке Рогачице у Дрину.
Највећи део петодневног програмског садржаја су концерти који се одржавају у центру Бајине Баште и на излетишту Рача. Отварање манифестације биће у среду, 17. јула, а тада ће концерт у граду одржати Сања Илић и група „Балканика“. Сутрадан, у четвртак, у Перућцу ће бити одржано традиционално такмичење у припремању рибље чорбе уз музички програм поред најкраће европске реке – Перућачког Врела. У петак, у вечерњим сатима, на излетишту Рача, поред реке Дрине, бити одржан велики концерт Лепе Брене. Субота, 20. јула, биће посебно испуњена атрактивним забавним програмом. Након великог спуста, у вечерњим сатима, на излетишту Рача биће до касно у ноћ одржани концерти групе „Одговор“ из Чачка, потом концерт Марије Шерифовић, а после њеног наступа биће и концерт „Рибље чорбе“.
Током трајања Дринске регате, на тргу и главној улици у Бајиној Башти одржаваће се Сајам сувенира, домаће радиности, меда и ракије уз бројне садржаје за забаву као и велики број активности и играоница за најмлађе посетиоце манифестације.

УРЕЂЕЊЕ ПРОСТОРА ИСПРЕД КУЋИЦЕ НА ДРИНИ
Директор Туристичке организације Дејан Млађеновић истиче да је Министарство туризма подржало пројекат за уређење простора испред кућице на Дрини. Биће то ускоро један предиван видиковац на улазу у град који ће посетиоцима омогућити да уживају у лепоти Дрине. У даљим плановима предстоје и озбиљни послови на инфраструктурним пројектима, јер о неком озбиљном туризму не може бити говора ако нема добрих прилазних путева до Бајине Баште и до најважнијих туристичких дестинација. Наравно, у решавању инфраструктурних проблема морају бити укључени и други, пре свега привредни субјекти у општини и региону, па и Министарство туризма које је увек спремно да финансијски подржи овакве пројекте.

                                                                                                                             О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest