Стив Тешић, оскаровац из Солотуше : ЖИВОТ ПО ФИЛМСКОМ СЦЕНАРИЈУ

Стив Тершић- Књижевно вечеКњижевно вече посвећено Стиву Тешићу Фото:Установа "Култура"

Сасвим је сигурно да многи Бајинобаштани не знају да је овај крај, поред великог броја значајних личности,  изнедрио и једног добитника Оскара – престижне награде Америчке филмске академије. То је Стојан – Стив Тешић, пореклом из Солотуше а родом Ужичанин, који је безбрижне и сликовите успомене свог детињства овековечио у сценама својих драмских текстова за позориште и филм за које је добио многа признања од којих је свакако најзначaјнији „Оскар“ за најбољи оригинални сценарио за драму „Четири мангупа“.

Установа „Култура“ је, у циљу подсећања на овог значајног књижевног ствараоца и добитника највеће филмске награде, припремила дводневни програм којим је на документаран начин представљен живот Стива Тешића, његов књижевни рад, посебно на филм снимљен по његовој драми, награђен Оскаром.

Стојан Тешић је рођен је у Ужицу 1942. године. Његови родитељи, отац Радиша  и мајка Госпава, доселили су се у Ужице уочи Другог светског рата. Тешићи су, иначе, позната породица из Солотуше. Стојанов деда Светозар био је носилац Карађорђеве звезде са златним мачевима у Првом светском рату, а отац Радиша наредник при штабу IV пешадијског пука „Стеван Немања“. После капитулације 1941. године приступио је Државној стражи генерала Милана Недића, због чега је 1944. емигрирао најпре у Енглеску а потом у Америку. Са мајком Гојом и старијом сестром Нађом, Стојан је 1954. године напустио Ужице и преселио се код оца, eмигранта краљеве војске, у Америку где је дипломирао а потом и докторирао руску књижевност на престижном Колумбија универзитету. По завршетку школовања уместо сигурног запослења и професорске плате, Стив се посвећује јединој истинској љубави – писању. Пишући за позориште и филм, доживео је бројне успехе. Његова сестра Нађа је такође позната америчка списатељица и доктор наука, бавила се и новинарством и глумом, била је и професор на Универзитету у Њу Џерсију и Бруклину.

Овај прослављени амерички писац и романсијер српског порекла, дубоко разочаран епилогом „америчког сна“, умро је 1996. године у 54. години живота. За собом је оставио кћерку Ејми, супругу Беки, шест екранизованих филмских сценарија, десет драма и два романа, од којих је роман „Кару“ објављен подсхумно. Без обзира колико занесен био „америчким сном“, ни у годинама највеће славе, Стив никада није заборавио и у потпуности напустио своје Ужице и Солотушу. По сведочењу најближих пријатеља неостварена је остала његова жеља да поново, бар повремено, живи у Ужицу и Солотуши крај Бајине Баште.

Оскаровац из Солотуше - Стив Тешић- Изложба
Отварање изложбе ФОТО Установа КУлтура

Подсећање на Стива Тешића започето је у галерији Установе „Култура“ отварањем изложбе под називом „Ужичанин из Америке – Стојан Стив Тешић“. Аутори изложбе Душица Мурић, Гордана Бацотић и Биљана Ристовић испред Народне библиотеке Ужице, су по хронолошком принципу приказали живот славног писца. Занимљиво је да су на отварању изложбе били и његови најближи рођаци из Солотуше.

– За припрему изложбе и каталога коришћена је и богата литература на енглеском језику. При истраживању Тешићевог живота није увек било могуће утврдити веродостојне податке, јер постоје извесна неслагања око важних датума у његовом животу – истакла је Душица Мурић, директорка Народне библиотеке из Ужица.

Наредне вечери, у галерији „Културе“ представљене су две књиге: „Живот у три драме“ аутора Зорана Јеремића, новинара из Ужица, и роман „Кару“ Стојана Стива Тешића.

Јеремићева књига је, заправо, биографија Стојана Стива Тешића, прослављеног Ужичанина,  која нам даје до сада непозната сазнања из живота и рада америчког оскаровца.

Књижевно вече, СДтив Тешић, говорили Ружица Марјановић и Зоран Јеремић
Књижевно вече, Ружица Марјановић и Зоран Јеремић ФОТО Установа Култура

Рoмaн „Кaру“ Стojaнa – Стивa Teшићa пojaвио сe недавно, први пут на српском језику, у издaњу Нaрoднe библиoтeкe из Ужицa, након што је до сада доживео 35 издања на шест светских језика. Први пут овај роман је објављен у Америци 1998. године, две године након Тешићеве смрти.

На промоцији у галерији „Културе“ о роману „Кару“ говорила је Ружица Марјановић, професор књижевности из Ужица, која је, између осталог истакла:

– Oбjaвљивaњe oвoг рoмaнa нa српскoм jeзику прeдстaвљa вид oдaвaњa пoчaсти вeликoм умeтнику рoђeнoм у Ужицу, a сa другe стрaнe мoгућнoст дa сe нaши читaoци упoзнajу с њeгoвим књижeвним дeлoм кojим су oдушeвљeни читaoци ширoм свeтa. „Кaру“ je дoбрим дeлoм aутoбиoгрaфски рoмaн чиjи je глaвни jунaк Сол Кару писaц кojи сe лoми дa ли дa сe бaви прaвoм књижeвнoшћу или филмским сцeнaриjoм. и који нa врхунцу кaриjeрe нaслућуje дa су њeгoв нeуспeшни aлкoхoлизaм и губитaк живoтнoг oсигурaњa видљиви знaци дубљeг eгзистeнциjaлнoг крaхa. Кaдa oвaj бeгунaц oд интимнoсти oдлучи дa врaти смисao живoтимa o кojи сe oгрeшиo, пoслужићe сe мoрaлним кoмпрoмисoм кojи ћe читaв пoкушaj искупљeњa oсудити нa трaгичaн начин.

                                                                                                                    О. Додић

 

 

                                                                                              

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest