Промоција нове књиге Драгана Р. Пејића – КОШАРКА ЗА НЕЗАБОРАВ

Промоција књиге о кошарциПромоција књиге о кошарциПромоција књиге о кошарци

У Дому културе у Ужицу недавно је представљена књига „Од старе до нове Слободе“ истакнутог спортског новинара Драгана Пејића, у којој је на занимљив начин приказан историјат ужичке кошарке дуг скоро седам и по деценија. О књизи су говорили рецензент Обрад Додић и некадашњи истакнути ужички кошаркаши Слободан Јанковић и Никола Оташевић.

Промоција књиге о кошарциСа промоције књиге о ужичкој кошарци

           Драган Р. Пејић (Бајина Башта, 1966), са дугогодишњим новинарским знањем и искуством, прихватио се нимало лаког посла, да читалачкој публици „да на знање“ и у незаборав унесе развојни пут ужичке кошарке, у времену када је било „успона и падова, странпутица, уздизања и падања у понор“. Свакако да је аутор имао добру визију и јасан циљ: важно је да се остави писани траг, јер све што се не запише – као да се није ни догодило.

За писање ове књиге коришћени су архивски фондови, новински записи и фотографије, нарочито су драгоцена сећања непосредних сведока и учесника спортских догађаја. Аутор се свакако суочио са великим проблемом због недостатка дела непроцењиве документације која је небригом нестала. Ипак је успео да склопи мозаик и реконструише догађаје вредне памћења. Наравно, као срећна околност послужила му је чињеница да је као новинар био сведок многих спортских догађаја и манифестација, а и сам је једно време играо кошарку и био близак ужичким кошаркашким екипама.

Историја ужичке кошарке, захваљујући новој књизи Драгана Р. Пејића, биће отргнута од сваког заборава. Неће бити заборављено да су ужички кошаркаши својевремено били део југословенске, па и европске, кошаркашке елите, њихове величанствене победе, али и порази на кошаркашком игралишту и ван њега. Неће бити заборављена ни имена свих оних спортских прегалаца, који су себe уградили у игру „старе“ и „нове“ „Слободе“, на спортском борилишту и ван њега. Нема сумње да је у овој књизи Драган Р Пејић још једном исказао своју даровитост у писању и анализи историјских токова, збивања и процеса у ужичком спорту, кошарци пре свега, са жељом да нам приближи, сликовито прикаже и верно реконструише нека дивна времена и сећања на људе и догађаје.

О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest