ДЗ - вакцинација

Вакцинација против короне вируса на подручју општине Бајина Башта тече добро. Дом здравља „ Евелина Хаверфилд“ добро се припремио за ту активност. Вакцине се дају у тој установи, али и на терену у граду  и сеоским месним заједницама. До 19. марта обе дозе вакцине примило је 3.125 лица. Још њих 2.813 примило је прву дозу. У већини случајева ради се о кинеској вакцини. Уз њу,  88 грађана примило је обе дозе фајзерове вакцине, а 194 лица добило је прву дозу. Прву дозу вакцине Астра Зенка  добило су 302. лица. Наша медицинска екипа ,коју чине др Милан Пенезић и медицинска сестра Драгана Алексић свакодневно одлази у сеоске средине где грађанима даје вакцину. Били су готово у свим месним заједницама где се до сада вакцинисало 150 грађана који нису у могућности да дођу до Дома здравља. Међу њима је највише оних из Рогачице, Костојевића, Заглавка и Дуба. У Јагоштици су вакцинисали осам мештана. Тамо су се пробијали по великом снежном невремену – каже директорка Дома здравља „ Евелина Хаверфил“ др Душица Јовановић.

По невремену стиже се и у најудаљенија насеља
По невремену стиже се и у најудаљенија насеља

– Много сам задовољна што су из Дома здравља дошли и дали ми вакцину код куће. Никаквих лоших последица од ње нисам имала. Придржавам се упутства, носим маску, одржавам хигијену и у ређим контактима са другим лицима држим потребно одстојање – вели Мица Глишић (72) из Рогачице.

Половином  марта епидемиолошка ситуација на подручју бајинобаштанске општине се погоршала као и у већем делу Србије. Према речима директорке Дома здравља „ Евелина Хаверфилд“  др Душице Јовановић, дневно се прегледа 90-100 лица. од тога око 40 се тестира. Проценат позитивних креће се и до 50 посто. У изолацији се налази њих 227. У Стационару их је 12, а у такозваној дневној болници два. У ужичкој болници лечи се двадесетак Бајинобаштана са тежим симптомима вирусне инфекције.

– Очекујемо да ће вакцинација и друге мере Кризног штаба ускоро дати добре резултате и да ће епидемија бити сведена на подношљив ниво- истиче др Душица Јовановић.

М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *