ПУ НЕВЕН БАЈИНА БАШТА

Деманти на изјаву директорице ПУ „Невен“ објављену на порталу и у листу „ББ Глас“.

Директорица у изјави датој 13. децембра je изнела тврдње, а што је стављено и у наслов да: „Новац је био практично обезбеђен, чекало се само да упутимо захтев. Када смо у нашем вртићу сачинили захтев кога је требало да потпишем ја и председница синдиката и да га доставим на потпис општини, председница синдиката није хтела да стави потпис. Захтев је ипак отпишао Министарству финансија. Очекујемо да ће бити повољно решен.“

ПУ НЕВЕН - сИНДИКАТ
Гордана Ђурић, председница Синдиката ПУ „НЕВЕН“

Обавештавам јавност следеће: У цитату који је објављен смишљено и тенденциозно се наводи како као председник синдикалне организације ПУ „Невен“ не желим да учествујем у остваривању наших радничких права. Ово је далеко од истине, обзиром да сам у више наврата јавно иступала међу запосленима а и на седницама синдиката бранећи интересе запослених а посебно када је у питању повећање зарада које су добили радници свих вртића  у региону изузев нашег. У моменту када ми је усмено понуђено од стране директорице да потпишем са њом неки захтев, нисам имала формално озваничен статус председника. Како у самом тексту каже директорица Министарство финансија се обратило Општинској управи и вртићу а не Синдикалној организацији. На све дописе који буду насловљени синдикалној органицацији ПУ „Невен“ или мени као председници  сигурно ћу реаговати.  Обзиром да се у професионалном и у сваком другом ангажовању водим чврстим аргументима који се дају лако проверити износим и следеће: Одговором Министарства финансија бр. 401-00-03175/2018-03 од 11.09.2018. године (на захтев број 624/2018 који је ПУ „Невен“ упутило Министарству 29.08.2018. године), а које је потписао министар Синиша Мали, децидно стоји следеће: „… захтевом за увећањем платне масе средстава за исплату плата запослених у 2018. години може се обратити Општина Бајина Башта, а не индиректни корисник –ПУ „Невен““. Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања се већ изборио за повећање од 6% (тј. за цену рада од 2871,80 динара) које нам следује још од  децембра 2017. године, а оснивач односно Општина  и Установа дужни су да обезбеде средства у складу са Законом и Одлуком о повећању. Синдикат је што се овога тиче свој посао обавио преговарајући са министарствима просвете, финансија и локалне управе и самоуправе. Мој задатак као председника није да доносим и водим буџетску политику Установе, то је задатак директора и његових сарадника из руководства. Задатак председника јесте да се бори за права свих чланова синдиката у складу са свим дозвољеним законским средствима. Обавештавам јавност да су избори за председника синдиката одржани у новембру 2018. године, а на којима сам изабрана,  протекли под притисцима, застрашивањем и другим непримереним ативностима, којима су запослени били изложени како не би гласали за мене. Овом изјавом директорице се неуспешно пребацује одговорност на мене као председницу синдиката и скреће пажња са тешке ситуације у којој се налазе запослени:

– уписан превелики број деце – преко законских норматива;

– самим тим отежани су услови рада у свим радним јединицама;

– у децембру 2017. године смо били ускраћени за исплату дела плате;

– усмено је већ најављено да и у децембру 2018. пред све предстојеће  велике празнике очекује нас иста ситуација;

– ускраћени смо за право ангажовања заменских радника у случају одласка на боловање самим тим се запосленима повећава обим посла без надокнаде Била сам принуђена да Вам се овим путем обратим и да изнесем чињенице у вези шпекулација које су присутне у јавности а тичу се ситуације са којом су суочени запослени у ПУ Невен, који су свакодневно несебично и савесно ангажовани у васпитном и образовном раду са нашим најмлађима а која није ни мало завидна.

у Бајиној Башти, 14.12.2018. године

  Председник Синдиката  Гордана Ђурић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest