Јовица Ђурић, директор Гимназије „Јосиф Панчић“Јовица Ђурић, директор Гимназије "Јосиф Панчић"Јовица Ђурић, директор Гимназије "Јосиф Панчић"

Разговор с поводом: Јовица Ђурић, директор Гимназије „Јосиф Панчић“

Бајинобаштански гимназијалци су увек међу најбољима, не само из математике већ и из других наставних предмета: српског језика, историје, физике, биологије … Покушавамо да препознамо у чему су деца талентована и да кроз многобројне секције и додатан рад извучемо оно најбоље из њих – каже директор Ђурић

 

Бајинобаштанска гимназије „Јосиф Панчић“ има дугу традицију у свом трајању и успешном развоју, али и у изузетним успесима њених ученика и професора. Познато је да је ова школска установа већ годинама једна од најбољих у Републици, а њени ђаци су најчешће и изузетни студенти на факултетима и вишим школама. У последњих десетак година, например, никада се није догодило да на екипним такмичењима из математике ова школа буде ниже од трећег места у Републици. Круна тих успеха је свакако прво место у 2014. годин, али ни друга места из 2013. и 2015. године нису ништа мање значајна. Уз то, ту су и сјајни резултати у појединачним такмичењима. Бајинобаштански гимназијалци су увек међу најбољима, не само из математике већ и из других наставних предмета: српског језика, историје, физике, биологије…

Све су то значајни разлози који у доброј мери афирмишу бајинобаштанску гимназију и препоручују је будућим средњошколцима. Директор Јовица Ђурић посебно истиче  да је ова школа већ годинама има најбољу пролазност у Ужичком округу за упис на факултете.

– У следећој школској години планирамо да упишемо три одељења, од тога су два друштвено-језичког смера и једно одељење природно-матема-тичког смера. Свако одељење има максимално по тридесет ученика, тако да очекујемо деведесет ученика, као и прошле године.
Гимназија је прави избор за све оне ученике који након средње школе желе  да наставе  факултетско образовање. У том смислу она даје врло широко опште знање. Од ове године ученици који заврше Гимназију мораће да  полажу матурски испит, који ће бити уједно и пријемни испит за факултете. Дакле, ко заврши Гимназију и положи матуру, неће полагати пријемни испит, него ће се рачунати успех из Гимназије, као и успех на матурском раду. Ми желимо код деце која упишу Гимназију да развијемо њихове способности. Покушавамо да препознамо у чему су деца талентована и да кроз многобројне секције и додатан рад извучемо оно најбоље из њих – каже директор Ђурић.

Шта ће бити приоритети  школе у будућности?
– Један од приоритета наше школе у будућности јесте да учење не буде пуко меморисање чињеница, већ покушавамо да научимо децу да повезују узрок и последицу и да логично размишљају. Ово је много важније од обичног учења које само меморише гомилу чињеница  с којом многа деца не знају да оперишу.Врло нам је битна међупредметна корелација, јер на тај начин деца стичу целовиту слику. Знају да користе логику у математици, психологију у неком другом предмету итд. Тиме се код ученика буди истраживачки дух, подстичу се на тимски рад и шире већ стечена знања која могу применити у пракси. Повезивање чињеница, а не само пуко меморисање управо је оно на чему ће се у Гимназији у будућности радити – истиче Јовица Ђурић – Гимназија ,,Јосиф Панчић” је заиста одличан избор пре свега јер има традицију дугу преко 50 година, има најбољу пролазност у округу при упису на факултете што је у суштини најважније. Имамо изванредне резултате на такмичењима из математике, екипно смо на ,,Архимедесу“ већ годинама први или други. Наши ученици појединачно освајају прва места на републичким такмичењима из српског језика књижевности и математике. Имамо и одличне спортске резултате. Прошле године смо екипно освојили школско првенство у гађању ваздушном пушком, у каратеу имамо појединачно прво и друго место. Као ваннаставне активности имамо велики број секција, кабинетску наставу, бесплатан превоз.  Ми не делимо ђаке на добре и на лоше, јер сматрамо да свако дете има свој таленат и желимо да га откријемо и заједнички развијемо.

 

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest