На 32. седници Општинског већа, одржаној у суботу 14. децембра, главна тачка дневног реда односила се на нацрт Одлуке о буџету за 2020. годину. После дискусија, једногласно је подржан предложени нацрт буџета па ће се он наћи на наредној седници Скупштине општине која ће се одржати 20. децембра.

Detalj sa 32. sednice OV - Буџет за 2020.

Општински буџет за 2020. годину планиран је у укупном износу од 1.134,784000,00 динара. Он се састоји од од укупних прихода и примања, који се заједно са осталим изворима финансирања корисника буџетских средстава и пренетих неутрошених средстава, утврђује у поменутом износу. Буџет ће се остваривати из  уступљених и изворних прихода и примања, ненаменских и наменских трансфера из буџета Републике Србије, средстава из сопствених прихода буџетских корисника и неутрошених средстава из претходних година. Средства текуће буџетске резерве планирана су у износу од 20 милиона динара, а средства сталне буџетске резерве износе 4,5 милиона динара.

Predsednik Filipovic obrazlozio je nacrt budzeta -Буџет за 2020.
Радомир Филиповић

– Буџетом смо планирали све оно што смо најавили. Реконструкција Трга иде својим током и биће плаћена идуће године. Определили смо и средства за наставак реконструкције Главне улице од Трга до Улице Браће Нинчића. Завршили смо пројектну документацију за Улицу Рајка Тадића и буџетом предвидели њену градњу. Добићемо и део средстава од Министарства привреде јер је то улица између две пословне зоне. У том делу регулисаћемо и паркинг и тротоаре. Увођењем паркинга, увешће се ред у саобраћају. Имаће средстава и за Улицу Вука Kараџића. Kомунално предузеће је преузело обавезу да разреши питање инсталација у тој улици, а биће урађени и тротоари – каже председник општине Радомир Филиповић.

Значајна средства предвиђена су за асфалт. Према речима председника Филиповића, у ту сврху намењено је 100 милиона динара па се очекује да ће бити преко 40 километара асфалта што раније никад то није било.

–  Најважније је да имамо стабилан буџет. Никад нећу заборавити како је било 2014. године када сам дошао на место председника општине. Затекао сам огроман дуг од 600 милиона динара. Потом су уследиле катастрофалне поплаве па је буџет био у тешком стању и није се могло одговори обавезама. Чак нисмо могли да исплаћујемо ђачке и студентске стипендије као ни накнаде породиљама. Сада то чинимо лако и без проблема. Гледаћемо да се наредних година средства за те сврхе повећавају – нагласио је председник Филиповић.

Већници су разматрали и усвојили програме пословања јавних предузећа ЈKП „12. септембар“, ББ ТЕРМ  за 2020. годину као и планове рада Туристичке оранизација “Тара-Дрина“ и Центра за социјални рад.

СПОРТСКА ХАЛА – ЗАМЕНА ПАРКЕТА

Директор Туристичке организације “Тара-Дрина“ Дејан Млађеновић, између осталог, обавестио је Општинско веће да су почели радови на замени паркета у Градској хали и да ће послови бити завршени до 1. фебруара. Биће урађен мокри чвор, подтрибински део и трибински део где ће се користити епоксидна маса. Најавио је градњу три дечја игралишта у Лугу, постављање видео надзора, освежење подлоге на терену са вештачком травом и оном са природном травом, Такође је најавио организацију бројних туристичких садржаја.

“ББ ТЕРМ“ -ПАРКИНГ

Директор “ББ ТЕРМ“ Предраг Анђић најавио је проширење делатности тако што ће том предузећу припасти посао отварања паркинга и газдовање њиме. Истакао је уштеде које се остварују и најавио да се ради на припремним пословима за потребе градње Топлане на био масу.

 

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × три =

Pin It on Pinterest