Како искористити развојни потенцијал у области дрвопрераде?

Београдска отворена школа организовала је у сарадњи са Регионалном асоцијацијом власника приватних шума Оморика (РАШ Оморика) панел дискусију „Међусекторска сарадња: Услови за пословање малих произвођача” у оквиру сектора дрвопрераде и уско повезаних делатности. Подршка малим произвођачима приликом започињања бизниса, нарочито оних који укључују производњу, неопходна је како би се бизнис развио и трајао.

Производња је специфична област, она подразумева да 24 сата будете ангажовани и посвећени. Данас је много једноставније пословати него пре 10 година, јер се многе ствари сада раде електронски. Ипак, потребно је дати већу подршку бизнисима када се тек региструју, нарочито у области производње, истакла је Милена Амон из удружења Заштитник предузетника и привредника Србије.

Златиборски округ један је од најшумовитијих региона Србије где шуме заузимају 45% територије и уједно представља велики развојни потенцијал за развој дрвопрераде. Међутим, тренутно не постоји стратегија како оснажити произвођаче да стварају производе веће додатне вредности. Успешном развоју производње ситне дрвенарије и других финалних производа у сектору дрвопрераде и осталих повезаних делатности доприноси укључивање свих релевантних актера који препознају развојне шансе предузетништва.

Имамо потенцијал за успешно пословање, али треба радити првенствено на домаћем тржишту, тражити подршку од домаћих институција и компанија. Коначну разлику међу конкуренцијом чини начин на који се представља бизнис. Онај ко добро комуницира, он је у великој предности, напоменуо је Дејан Тонић из Европске банке за обнову и развој.

Dejan Tonic, Evropska banka za obnovu i razvoj
Дејан Тонић, Европска банка за обнову и развој

Учесници панела усагласили су се и да је веома важно бити иновативан у области дрвопрераде, али и бити информисан о доступним олакшицама и фондовима за помоћ. Данијела Панић из Регионалне  развојне агенција Златибор истакла је да Фонд за развој нуди експертску и финансијску подршку свима који започињу свој бизнис. Свако ко планира да се бави приватним бизнисом, потребно је да размишља предузетнички. Веома је важно размишљање „изван кутије“ и упознавање начина рада других предузетника, јер се тако размењују идеје и стичу контакти.

Milena Amon, Zastitnik preduzetnika i privrednika Srbije
Милена Амон, Заштитник предузетника и привредника Србије
Mini sajam inovativnih proizvoda
Мини сајам иновативних производа

У оквиру овог скупа, посетиоци су имали прилику да обиђу Сајам иновативних производа од дрвета и ситне дрвенарије, где је посебно истакнута важност заштите животне средине у процесу производње и унапређења сектора дрвопрераде. Догађај је организован у оквиру пројекта „Активни грађани – боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју”, који подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а реализује Београдска отворена школа (БОШ) у сарадњи са Фондацијом БФПЕ за одговорно друштво (БФПЕ) и Балканском истраживачком мрежом Србија (БИРН). У оквиру овог пројекта, до сада је подржано 78 организација цивилног друштва, док је око 40.000 грађана и грађанки било укључено у процесе унапређења својих заједница и јавних политика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest