НП ТАРА - ФОТО: НП ТАРА

Влада Србија је на последњој седници донела уредбу на основу које ће у овој години бити распоређено и коришћено 264,8 милиона динара за субвенционисање заштићених природних добара од националног интереса.

То практично значи да ће држава овај новац као помоћ издвојити за финансирање радова и других програма за очување пет националних паркова, Фрушке Горе, Таре, Ђердапа, Копаоника, Шар планине, али и Проклетија, који је у поступку добијања овог статуса, као и неколико заштићених подручја у Србији чија је заштита проглашена посебним документима и Законима.

Поред тога, део новца је намењен и за финансирање зарада запослених у предузећима која воде рачуна о овим природним ресорима. Цео посао је у надлежности Министарства екологије које ће субвенције распоређивати на основу дефинисаних програма који имају за циљ да се спрече могући ризици од оштећивања и уништавања ових природних богатстава укључујући и оне који се односе на незаконит откуп или закуп земљишта и дивљу градњу.

Држава ће финансирати и пројекте који се односе промоцију заштићених природних добара од националног интереса али и биолошко-техничке радове којима се чувају ови ресурси. Новац је намењен и за изградњу објеката и набавку опреме која је у функцији повећања броја туриста као и мониторинга и истраживања природних вредности.

Наш извор из Немањине 11 наводи да овом уредбом држава жели да помогне националним парковима и подручјима која су под посебном заштитом, да се стање у овим изузетно драгоценим ресурсима очува и унапреди.

– На основу критеријума Светске уније за заштиту природе територија Србије је међу шест европских центара биолошке разноврсности. То благо се мора заштити али и унапреди јер у супротном немар би могао да га наруши и умањи вредност заштићених природних добара која су од националног интереса. Функције које ће држава подржати са износом до 80 одсто вредности су чување, одржавање и презентација заштићених подручја, управљање посетиоцима, праћење и унапређење заштићених подручја, као и уређење простора и одрживо коришћење природних ресурса. То правило не важи за регулисање имовинско-правних односа и зарада запослених у Јавном предузећу “Национални парк Шар планина”, којима је за ове намене предвиђено финансирање до пуне вредности, односно 100 посто.

Он додаје да ће Министарство екологије ускоро објавити оглас у коме ће бити јасно дефинисани и критеријуми по којима ће се добијати новац.

– Висина износа, поред пројекта који се буде подносио, зависи и од величина и врсте заштићеног подручја, изложености утицају људи кроз становање и посете али и оспособљености за образовну, научну и општекултурну функцију. Ту су наравно и још неки параметри који ће прецизно бити наведени огласом Министарства екологије. Захтев за доделу средстава субвенција могу се поднети до 31. октобра 2021. године а ако се деси да не буду у потпуности искоришћена могу се по други пут дати управљачима националних подручја али уз накнадни захтев.

Удружења која се, пак, баве заштитом природе наводе да је добро што држава субвенционише заштићена природна добара од националног интереса али да мора и да контролише где тај новац иде.

– То је врло важно јер досадашња пракса је показала да се амбијент неких националних паркова, посебно Копаоника, нарушава дивљом градњом. То би морало да се заустави јер у супротном, прети опасност да се природни ресурси, флора и фауна и њихове препознатљиве специфичности у свету, озбиљно наруше – наводе еколози.

У Влади Србије је потврђено да је ова Уредба донета и да ће се она доследно примењивати а да ће услови за добијање субвенција бити дефинисани огласом који ће објавити Министарство екологије.

Извор: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

шест + једанаест =

Pin It on Pinterest