Рогачица - Туцијада
Рогачица - Туцијада
Они су најлепше украсили јаја
Васкрђња Туцијада у Рогачици, победници међу децом
Најуспешнији у категорији деце
Туцијада Васкршња у Рогачици
Најбољи у категорији одраслих
Васкршња Туцијада у Рогачици

У цркви Христовог Вазнесења у Рогачици, после манастира Раче, најстаријем зиданом православном храму у бајинобаштанској општини, поводом Васкрса служена је литургија Светог Јована Златоустог. Ту дужност обавио је свештеник Јовица Пршић.

-У прелепом васкршњем дану било је пуно причесника. У самом храму нашло се преко 200 људи, а доста их није могло ући па су литургију пратили испред цркве. Одавно није било толико света. На крају служења литургије, прочитао сам посланицу патријарха православног, архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког, патријарха српског  Иринеја упућену свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете цркве у којој је он пожелео благодат, милост и мир од Бога оца и господа нашега Исуса  Христа, духа светога, уз радосни васкршњи поздрав Христос васкрсе- каже свештеник Јовица Пршић. Литургија је служена и у храму Светог Николе у Гвосцу. Служио ју је протонамесник Владимр Кораћ, старешина рогачичке цркве.

По завршетку литургије и причешћа у Рогачиц, одржана је традиционална Туцијада и извршен избор најлепше украшених јаја. У конкуренцији деце најтврђе јаје имаала је Даница Маринковић из Својдруга, друго место припало је двогодишњем Димитрију Митровићу из Костојевића, а треће Теодори Марковић из Својдруга. Код одраслих  победник је Ана Симић из Рогачице, други је Сретен Миљанић из Својдруга, а трећа Вида Петронијевић из Јеловика.

-Ја сам пореклом из Русије, удата сам за Видана Симића. Имам двоје деце. Свиђа ми се такмичење у туцању јајима па смо учешће узели ја и деца. Имала сам среће да победим и добијем диплому са иконом- каже  Ана Симић.

Најлепше украшено васкршње јаје имао је ученик трећег разреда основне школе Константин Кораћ из Рогачице. Следе браћа Давид и Огњен Марковић из Својдруга.

 

 

                                                                                                      Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest