УБНОР Бајина Башта- Обележен некадашњи Дан општине и ослобођења

Полагање венца на месту где се годинама налазио споменик

ПОЛОЖИЛИ ЦВЕЋЕ НА НЕПОСТОЈЕЋЕ СПОМЕНИКЕ

Данас (12. септембра) УБНОР Бајиине Баште обележио је некадашњи Дан општине и ослобођења  на необичан, помало тужан, али и достојанствен начин. Делегација од петнаестак чланова тог Удружења, које негује тековине и традицију Народноослободилачке борбе, положила је цвеће на Тргу Душана Јерковића са кога је склоњен споменик том партизанском  борцу, командиру Прве рачанске партизанске чете, команданту Ужичког партизанског одреда, народном хероју и споменик борцима Народноослободилачког рата  и жртвама фашистичког терора.

Дан ослобођења

Вршилац дужности председника УБНОР-а Ратомар Матић подсетио је присутне на 12. септембар 1941.године.

-Тог дана Прва рачанска партизанска чета, потпомогнута Црногорском  четом из Косјерића, извела је напад на немачко седиште у Бајиној Башти. Успела је да ослободи Бајину Башту, а кроз 12 дана ослобођено је и Ужице па је тако дошло до стварања Ужичке републике, једине слободне територије у поробљеној Европи . Приликом акције у Бајиној Баштги, погинули су припадници Рачанске чете  Стеван Јоксимовић и Милован Мандић. Њиховој погибији кумоивала је тадашња васт која је у помоћ Немцима позвала четничку јединицу из Љубовије – рекао је Ратомир Матић.

Обележавање 12. сеотембра Дана ослобођења Бајине Баште у Другом светском рату

Пошто су са Трга Душана Јерковића уклоњни поменути споменици, приликом  његове реконструкције, делегација УБНОР-а ипак је положила цвеће.

-Учинили смо то тако што смо цвеће положили на места где су некад били споменици. Ово је уједно и наш протест против такве незаконске одлуке  везане за споменике. Замерамо власти што је то допустила не питајући Завод за заштиту споменика  нити СУБНОР . Ми смо покренули атктивности на локалном и на државном нивоу да се споменици врате тамо где су деценијама били. Они су део историјске баштине Бајине Баште и путоказ младим генерацијама како се ваља борити за слободу отаџбине – истакао је Ратомир Матић.

Некада  су свечаности поводом  Дана првог ослобођења Бајине Баште у Другом светском рату, Дана општине, биле разноврсне, пригодне, праћене пуштањем у рад многих објеката или полагањем камена темељца за њих. Венце и цвеће на споменике полагале су разне општионске структуре. Ове године учинила је то само делегација УБНОРА-а.

Како одговорити на једно од питања присутног Живка Гајића:

-Ко се то стиди антифашистичке борбе, њених родољуба који дадоше животе за одбрану земље, ко то уклања њихова обележја и каква је то порука младим генерацијама које треба да очувају државу за своје потомке?

М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest