У славу Свете Тројице: Црквена слава у Топлици

Верници на свечаној литијиВерници на свечаној литијиВерници на свечаној литији

Топлица је једно од највећих села у Осату, заузима средишњи део ове древне српске области на путу од Скелана према Сребреници. Са висоравни Језеро пуца поглед ка Дрини и Тари, на исток, на запад до висова Деветака и Романије, на север до шумовитог Бирча и реке Дрињаче. На овом широком платоу, народ Топлице и Осата подигао је 2011. године на остацима старе хришћанске богомоље, нову цркву посвећену Светој Тројици. Изградњом ове цркве, која данас егзистира као метох манастира Карно, настављена је мукотрпна борба за одржавањем континуитета очувања хришћанства и православља на овим просторима.

Топлица, Свете Тројице-Ломљење славског кола
Ломљење славског кола

Народ Топлице, као и ранијих година, и овог топлог јунског дана, прославио је Свету Тројицу као своју сеоску славу и славу цркве. Иначе, овај празник представља рођендан хришћанске цркве и празнује се педесети дан по Васкрсењу.

Свету литургију, на којој се окупио велики број верника из села и расејања, са обе стране реке Дрине, служио је игуман манастира Карно Лука (Бабић). Овај у народу популарни духовник, већ годинама, „као вук самотњак“, одолева многим искушењима и храбри васцели народ у Осату.

После свечане литургије уследила је литија и свечани опход око цркве. Посебно свечано је било у новоизграђеном црквеном конаку, када су домаћини славе, Душан Ковачевић и Радомир Павловић, заједно са игуманом Луком и присутним верницима, изломили славски колач. Домаћини су се својски потрудили да за многобројне вернике и госте обезбеде богату славску трпезу. Све је протекло свечано и у добром расположењу, уз музику и весеље, како то и доликује овако важним светковинама.

Свечана литија око цркве
Свечана литија око цркве

На славској свечаности, међу виђенијим званицама били су присутни и начелник општине Сребреница Младен Грујичић, председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић, посланик у Скупштини Србије Младен Лукић, старешина цркве у Сребреници Александар Млађеновић…

 

О. Додић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest