У Пилици ( засеок Ступаревићи) медвед заклао краву

Zaklana kravaZaklana krava

Домаћинство Велибора Рогића из Пилице недавно је остало без стеоне краве тешке око 700 килограма. Није у питању крађа или угинуће, већ страдање од медведа. Тако нешто не памте ни најстарији Пиличани. Ово домаћинство има на испаши у засеоку Ступаревићи 19 крава од којих су готово све стеоне. У близини куће у штали смештено је још 10 крава и јуница. Рогића домаћинство познато је по бренду“Чобанче“, првокласној производњи младог и тврдог сира, младог и старог кајмака, млека  и сурутке. -Позвао сам доктора  ветеринара Александра Габића да одемо у Ступаревиће да обави вештачко осемењавање једне краве. Сваки пут кад дођем, ја их пребројим. Учинио сам то и тада и установио да једне нема. Пошто смо журили да се вратимо, нисам је ни тражио. Мислио сам да је ту негде у близини. Идућег јутра сам отишао да је потражим. Нашао сам је у оближњем шумарку заклану, без главе и дела једне плећке. Пријавио сам то Ловачком удружењу Соко и Полицијској станици из Бајине Баште – каже Велибор Рогић.

Заклана крава пронађена у шумарку
Заклана крава пронађена у шумарку
Велибор Рогић и Славица Милијанчевић
Велибор Рогић и Славица Милијанчевић

Сумња, да је краву заклао, пала је на медведа. Она је појачана  после неколико дана. Берачице малине у домаћинству Рогића , Славица Милијанчевић, Тијана Шумарац, Милена Јовановић и Бранка Николић,  враћале су се таксијем до куће Рогића у вечерњим сатима. – Негде око 19 часова и 30 минута кренули смо из малињака. На пола пута опазили смо младог медведа. Возач је зауставио кола. После неколико минута, скренуо је са пута и отишао у оближњи шумарак –вели  Славица Милијанчевић, родом из мачванског села Прово.

Берачице малине виделе медведа
Берачице малине виделе медведа

После  овог, Велибор Рогић је уверен да је краву заклао медвед.- Постоји народно мишљење које каже да медведи део плена поједу и однесу одмах, а по остатак враћају се након седам дана јер је тада за њих месо  најслађе. Мислим да се то десило и у овом случају – истиче Рогић.

М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest