У ОШ “Свети Сава“ – ПРИПРЕМАЈУ СЕ ЗА ЦЕЛОДНЕВНУ НАСТАВУ

ОШ Свети Сава - Целодневна настава

– У одељењу целодневне наставе радиће два професора разредне наставе, изводиће редовну наставу из предмета српски језик, свет око нас, ликовна култура и музичка култура, и из предмета математика, изборни предмет, физичко васпитање- каже директорка  Маријана Лукић

У оквиру пројекта унапређења мера популационе политике у Бајиној Башти, чији је носилац општина, а партнер Удружење деце ометене у развоју и њихових родитеља, под покровитељством министра без портфеља задуженог за и популациону политику др Славице Ђукић Дејановић, ради се на отварању одељења за целодневну наставу у бајинобаштанској ОШ „Свети Сава“.

Стигла опрема за учионицу за извођење целодневне наставе
Једна од учионица за целодневну наставу
Директорка ОШ Свети Сава Маријана Лукић
Маријана Лукић, директорка ОШ „Свети Сава“

Сви облици васпитно- образовног рада са ученицима обухваћеним целодневном наставом проистичу из заједничког плана и програма образовно- васпитног рада у основној школи. Домаћи задаци ученика завршавају се у школи на часовима самосталног рада. У одељењу целодневне наставе радиће два професора разредне наставе. Један професор изводиће редовну наставу из предмета српски језик, свет око нас, ликовнна култура и музичка култура, а други професор из предмета математика, изборни предмет, физичко васпитање. Они ће успоставити корелацију у свим областима рада и прожимање часова обавезних активности са часовима самосталног рада- каже директорка ОШ  “ Свети Сава“ Маријана Лукић.

Самосталан рад свакодневно ће трајати два школска часа и то из српског језика и математике. Повремено ће се организовати часови света око нас и изборног предмета. Задаци урађени на часовима самосталног рада се анализирају и вреднују. Свакодневно у слободном времену организоваће се најмање 150 минута активности које имају углавном рекретативно забавни карактер. Могу бити радно техничке, хуманитарне, културно уметничке, спортске и забавне. Те активности организују се на принципу потпуне слободе избора, добровољности, самоорганизованости  ученика у оквиру различитих група.

–  Целодневна насатва  организоваће се од идуће школске године за ученике првог разреда, касније и другог. Она ће да траје од 7 часова и 30 минута до 16 часова. За то време деца ће имати два оброка, доручак, ручак и ужину. Предности целодневне наставе за ученике су у томе што они постају самосталнији, брзо науче да брину сами о својим пословима. Слажу ствари у ормариће, припремају се за сваки час, развијају хигијенске навике, деле ужину, друже се и играју заједно са својим вршњацима. Много лакше и брже науче да прихватају различитости код вршњака. Свакодневно имају прилику да помажу једни другима у учењу и то је својеврстан вид вршњачке едукације. Такође се остварују предности и погодности за родитеље. Кад ујутру оставе дете у школи, могу мирно да се посвете својим пословима све до 16 часова. То ће родитељима пуно значити без обзира где раде и који посао обављају. Ученици школске торбе доносе понедељком, а враћају их кући петком како би родитељи прелистали свеске и уџебенике и упознали се са градивом које њихово дете савлађује у току пет радних дана- истиче дирекоторка Маријана Лукић.

Увођењем целодневне наставе лакше ће се разрешити питања вишка учитељског  кадра јер ће се за рад у једном одељењу ангажовати два професора разредне наставе. Део опреме за две учиониоце, у којима ће се изводити целодневна нстава, је стигао и већ је постављен.

                                                                                                                          М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest