У цркви у Дубу пронађена матична књига из 19. века

Књига је довољно сачувана и читљиваВРЕДАН ДОКУМЕНТ: Књига је довољно сачувана и читљива Књига је довољно сачувана и читљива

Недавно је, сасвим случајно, међу старим књигама и записима скромне црквене библиотеке, у звонику цркве Светих апостола Петра и Павла у Дубу, парохијски свештеник Мирко Крупниковић пронашао стару матичну књигу, стару око 200 година. Књига је мало оштећена од влаге, али сасвим довољно очувана са веома читљивим рукописом и садржајем. Одмах је уочено да се ради о протоколу умрлих на територији дубске црквене општине у времену од 1837. до 1865. године, када су у дубској цркви службовали свештеници Јосиф Поповић и Андрија Максимовић, а краће време и свештеници и јеромонаси из манастира Раче, Серафим, Никола и Атанасије.

Матична књига, вредан писани споменик

Свештеник Мирко Крупниковић са пронађеном матичном књигом

Пронађена књига садржи веома значајан извор података о становницима на дубском подручју у 19. веку. Записи о умрлима у том периоду сведоче о њиховој старости, месту и времену умирања и сахрањивања, болестима као најчешћим узроцима смрти. Међу тадашњим житељима, на основу њихових имена и презимена, лако се препознају и њихови потомци и данашњи становници из овог краја. То у значајној мери будућим истраживачима олакшава проучавање завичајне историје и састављање породичних родослова.

-У тренутку када је књига пронађена нисам могао знати колики је њен значај мада ми је било јасно да је књига доста стара и свакако вредна – каже свештеник Мирко Крупниковић – У томе су ми помогли људи из Историјског архива у Ужицу којима сам се одмах обратио. Уз њихову помоћ Црквена општина у Дубу је конкурисала код Министарства културе за средства како бисмо књигу заштитили и извршили конзервацију. За ту намену Министарство нам је одобрило 300 хиљада динара, па ће конзервација књиге бити завршена до краја године. Урадићемо и једну витрину у којој ће књига бити изложена и дата заинтересованима на увид, као стална поставка.

До сада, колико је познато, не постоје подаци да је иједна матична књига из 19. века или старија сачувана на подручју Бајине Баште, где има још неколико црквених општина. Утолико је значај пронађене матичне књиге у Дубу још већи.

Свештеник Мирко Крупниковић са пронађеном матичном књигом
Свештеник Мирко Крупниковић

– Сматрам да ова књига као уникат заслужује посебну пажњу, да буде заштићена и сачувана. То је изузетно важан писани споменик са бајинобаштанског подручја. Проналазак ове књиге у Дубу и нас је подстакао да мало озбиљније почнемо обилазити црквене библиотеке и архиве у овој општини како бисмо пронашли још матичних књига и других трагова из прошлости. Ове књиге садрже изузетно важне податке о кретању становништва, о њиховом социјалном пореклу, о болестима од којих су умирали, али и о томе како се живело у прошлости – каже Жељко Марковић, директор Историјског архива из Ужица.

О. Додић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest