Научно стручне  радове, који ће бити штампани у зборнику  „Савремени математички проблеми“, изложили професор др Милан Живановић и професорка гимназије Јелена Стојкановић

 

На Факултету за производњу и менаџмент  у Требињу је  одржама 7. међународна Математичка конференција Републике Српске. На Конференцији је учествовало преко 70 математичара из држава бивше СФРЈ, Русије и Турске. Презентовано је преко 50 научно -стручних  радова који ће бити штампани у зборнику под називом „Савремени математички проблеми“. На овој коференцији били су присутни и математичари из Бајине Баште: професор др Милан Живановић и професорка гимназије Јелена Стојкановић.

Др Милан Живановић
ФОТО: Википедиа
Јелена Стојкановић

Првог дана конференције професорка Јелена Стојкановић је успешно презентовала коауторски рад  „Квиз Биографије великих математичара“. У раду је представила такмичење са темом из историје математике које се последњих година проводи у бајинобаштансккој  гимназији са циљем популаризације математике. Као позитиван резултат квиза примећено је веће интересовање ученика за учење математике. Значајно је да је то уочљиво и у разредима друштвено-језичког смера. Најављена је и тема овогодишњег квиза о раду Михаила Петровића Аласа  посвећена 150 – годишњици његовог рођења.

–  Другог дана конференције ја сам имао излагање на тему „Математика на шаховској табли“.  Представљени су геометријско-комбинаторни проблеми за разне узрасте и различитог нивоа који су моделовани у математичкој апликацији Геогебра. Већина тих проблема је већ постављена на интернету тако да је широко доступна за онлајн коришћење. Исту тему припремам за зимски семинар за унапређивање наставе математике. Надам се да ће из свега тога поред електронског изаћи и штампано издање уџбеника за додатни рад у настави математике – истакао је др Милан Живановић.

Поред успешно представљених презентација, др Живановић и професорка Стојкановић су имали  корисне контакте са колегама из математичких гимназија и универзитетским професорима са којима је иницирана сарадња у наредном периоду.

 

                                                                                                        О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

три + 18 =

Pin It on Pinterest