Тара:Медвед Александар добио огрлицу са камером

ByББ ГЛАС

25. октобар 2021. , , ,
medved-aleksandar (1)medved-aleksandar (1)

Ухваћена је и обележена је до сада најкрупнија јединка на Тари која је добила име Александар по чувеном Александру Великом. Медвед је старости од око 15 година и тежине 246 килограма. Овај горостас је понео посебну GPS-GSM огрлицу која има такозвану акциону камеру. Захваљујући њој имаћемо прилику да видимо живот медведа из њихове перспективе. Овако прикупљени подаци помоћи ће нам да боље разумемо понашање и екологију ове угрожене врсте.

Пројекат „Тајни живот медведа“ је финансиран од стране компаније Телеком Србија а.д., а има за циљ да допринесе очувању биолошке разноврсности Националног парка Тара и Србије и подизању свести јавности о потреби и значају заштите угрожених врста.

Осим научно-истраживачког аспекта, резултати пројекта помоћи ће да се широј јавности на прави начин представи једна дивља животиња попут мрког медведа и да се на тај начин разбију предрасуде у вези ове врсте. Резултати оваквог мониторинга медведа ће омогућити да се боље разуме њихова немерљиво значајна улога у шумском екосистему, као једног од највреднијих представника биолошке разноликости који има значајну улогу у очувању природе.

Извор:НП ТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest