Промоција књиге о Јови Дивљаки

У Народној библиотеци Сребреница данас је промовисана књига „Осаћанин Јово Дивљака“ аутора др Радомира Павловића.

Осаћанин Јово Дивљака , књига др Радомира Павловића

 

– Јово је био један маркантан лик, елоквентан, човек који је знао да се снађе. Чињеница да је био предузимач, да је имао своје људе. Био је, између осталог, четири мандата председник МЗ Топлица. Што се тиче саме књиге да је она један добар извор за све оне који се мисле бавити хроником наших крајева. Књига има доста историјских чињеница. У књизи има доста етнографских мотива који могу послужити за будуће радове и истраживања – рекао је Драги Јовановић, председник СКПД „Просвјета“ Сребреница током промоције књиге.

Др Радомир Павловић, аутор књиге „Осаћанин Јово Дивљака“ каже да се од 2010. године бави културним наслеђем Осата. У протеклом периоду јавности је представљено неколико публикација, књига, и одржани су округли столови који се баве културно- историјским наслеђем Осата.

Др Радомир Павловић на промоцији своје књиге

Др Радомир Павловић о Јови Дивљаки и књизи каже:

– Јово Дивљака је интересантан лик, човек који је завршио неколико животних факултета. Знао је да изрекне неку мисао о којој се могло размишљати данима. Био је уман човек који је цело време био на прелазу између осаћанског сељака, неимара и друштвено – политичког радника. Хтео сам да кроз његов лик представим Осаћане, неимаре, културне вредности Осата, вредност, традицију и све оно што наш крај носи – каже др Павловић.

Осаћанин Јово Дивљака , књига др Радомира Павловића

Према речима др Павловића лик Јове Дивљаке „осликава Осат и карактер људи тог краја“.

– Свака његова мисао је представљена кроз неимарство, кроз оно „Што очима види, рукама уради“. То је оно што сам желео да скупим и напишем кроз његов лик, све оно што је он мени причао, о обичајима, добру, умотворинама, људима, традицији. У књизи је и највећи вашер  4. јули,  где су се окупљале хиљаде људи, где су биле чувене коњске трке. Његове мисли су сабране. Кроз наше сусрете ја сам то записивао. Нажалост, Јово је умро пре пар година, али иза њега су остала два сина. Кроз његов лик се осликава Осат и карактер тих људи, њихове вредности – истакао је др Павловић.

                                                                  Извор: РТВ Сребреница

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest