Споменица ратницима из Заовина Луке Николића – УПИСАНИ У ВЕКОВЕ

Трагом предака. Промоција споменице заовљанским ратницима

Сала бившег комитета била је претесна због неуобичајено великог интересовања за промоцију књиге „Уписани у векове“ пензионисаног потпуковника Луке Николића. Издавач ове споменице ратницима из Заовина, „уписаних у векове“ из оба Балканска и Првог светског рата, је Народна библиотека „Милош Требињац“ из Бајине Баште, а као рецензенти су потписани проф. др Милоје Пршић и др Милош Ковић.

Аутор књиге Лука Николић (Заовине, 1954) је потпуковник у пензији. Завршио је Војну академију и студирао на Факултету политичких наука. Службу је започео у Ваљеву, једно време радио као одговорни уредник листа „Војник“. За време рата на просторима Југославије обављао дужност председника Комисије за идентификацију погинулих Прве армије при ВМА. По завршетку ратних сукоба обављао дужност начелника Дома гарде у Топчидеру. Пензионисан је 1996. године у чину потпуковника. По избијању НАТО агресије на Југославију добровољно се пријавио на дужности које је раније обављао. По одласку у пензију почео се бавити научним радом. Учествовао је на неколико симпозијума из области војне историје и објавио неколико научних радова. Аутор је књиге „Србијо, мајко и маћехо“ (2010), посвећене страдању српских ратника у голготи Првог светског рата.

Минут ћутања за заовљанске ратнике
Велико интересовање за промоцију књиге
Велико интересовање за промоцију књиге

Промоција књиге је почела са приказивањем петнаестоминутног документарног филма „Бизерта, повратак у легенду“ о ратном путу Заовљана, мобилисаних у лето 1912. године, од којих се многи никада нису вратили у завичај. Кроз тешке судбине тројице браће Николића, Ђунисија, Јелисија и Радивоја, испричана је у овом филму прича о страдањима једног села, у једном времену када се „слобода плаћала животом“.

О књизи су говорили: Душан Миловановић, уредник, др Милоје Пршић, рецензент, Тијана Митровић, представник издавача, Весна Ђурић, председница Привременог органа општине Бајина Башта, и аутор Лука Николић, а одломке из књиге читале су ученице Гимназије: Вања Јевтић, Драгана Станојковић и Николија Вуковић.

Ова књига отвара много тешких и болних питања, нагласио је Душан Миловановић, уредник издања. То је прича о драматичној судбини наших предака којима се никада нисмо довољно одужили.

Др Милоје Пршић
Др Милоје Пршић

Проф. др Милоје Пршић није крио своје одушевљење начином приповедања Луке Николића у књизи, чији наслов већ довољно говори. То јесте прича о ратницима из Заовина, али готово свако српско село има сличну причу. У овој књизи интерпретирани су прикупљени подаци о погинулим и умрлим ратницима из Заовина у оба Балканска и Првом светском рату. У споменици можемо прочитаи да је у поменуте ратове мобилисано сво мушко становништво из Заовина, сви војно способни мушкарци. Већина од њих се није вратила из ратова. Осим 203 ратника чија су имена уклесана на спомен-плочи у Вежањи, у овој споменици су наведена још 4 ратника који су из непознатих разлога изостављени на спомен-плочи. Аутор је свакако имао доста потешкоћа док је успео да сакупи основне податке о њима. Нико од њих није до сада покушавао да установи податке о томе ко су очеви и мајке ратника, ко су њихови потомци, у којим јединицама и на којим ратиштима су ратовали и гинули, где су остали да почивају. Управо ту истину, у недовршеном облику, садржи ова књига – споменица.

Тијана Митровић је истакла да је Народна библиотека „Милош Требињац“ са задовољством прихватила да буде издавач књиге јер је схватила да је то заправо „одуживање дуга нашим прецима“. Весна Ђурић је аутору упутила речи захвалности „што је једно тешко време вратио из заборава, а нама дао сазнања о томе како су наши преци бранили земљу и јуначки гинули на многим ратиштима“.

Промоција књиге Луке Николића "Уписани у векове"

–  Заовљани су се борили и гинули као див-јунаци, на њих можемо бити поносни – рекао је Лука Николић у својој завршној беседи – У ратове су мобилисани сви који су могли пушку носити. Посебно истичем оне очеве и мајке које су изгубили по три сина, неки и по двојицу. За многе се никада није сазнало где им кости почивају. Такве жртве и таква страдања данас је тешко разумети.

Лука Николић је истакао да је имао велики број сарадника који су му несебично помагали у припреми и писању књиге. „Без њих, као и без многих добротвора и дародавалаца ова књига никада не би угледала светло дана, и зато им се свима посебно захваљујем“ – рекао је Николић.

 

О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest