СО Сребреница усвојила Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. веку

Скупштина општине Сребреница усвојила је Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. веку и осудила све злочине почињене над Србима и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду. За ту одлуку гласали су српски одборници, након што су бошњачки напустили седницу после дуге расправе, пренела је РТРС.

Иницијативу за усвајање Резолуције поднео је потпредседник Скупштине општине Радомир Павловић из СНСД, који је рекао да тај документ треба да покаже обим страдања српског народа и осуди злочине почињене над Србима у 20. веку.

На овај начин желимо да покажемо да је неоправдано проглашавати српски народ геноцидним након оволиких жртава и његове одбрамбене, слободарске и вечите борбе на страни победника против освајача, казао је Павловић.

Одборник СДС и председник те странке у Сребреници Момчило Цвјетиновић образложио је да се Резолуција темељи на научним чињеницама о страдању српског народа из Сребренице у свим ратовима у 20. веку, а као пример истакао је податак да је чак 70 одсто српског становништва из ове општине страдало у Другом светском рату.

Он је истакао да се, упркос чињеници да је више од 3.000 Срба са овог простора убијено у последњем рату, и даље српски народ покушава сатанизовати и прогласити геноцидним, а његове жртве ниподаштавати, што је неприхватљиво.

Закључено је да се текст Резолуције проследи Народној скупштини Републике Српске да заузме став о томе.

Документ ће бити прослеђен и парламенту Црне Горе да се и он упозна са српским страдањима у Сребреници, уз оцену да је то требало да ураде пре недавног усвајања Резолуције о Сребреници, када су потпуно игнорисали српске жртве.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да се више не може ћутати на оно што се ради српском народу и на притиске који се на њега врше доношењем разних резолуција, којима се Срби окривљују за оно што нису починили.

„Скупштина општине Сребреница морала је да реагује. Ово је прави потез да се заштите српски интереси. Ова резолуција је донесена ради истине и заштите српског народа и не умањује интересе других“, казао је Грујичић.

На ј седници је затражено да се стави ван снаге раније усвојена одлука о посебном статусу и издвајању Сребренице из састава Републике Српске, коју је донела тадашња бошњачка скупштинска већина.

(Фонет)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest