Шах – ПОЖЕГА НОВИ ПРВОЛИГАШ

Три првопласиране екипеТри првопласиране екипеТри првопласиране екипе

После осам дана и 11 одиграних кола у хотелу Цептер Дрина из Бајине Баште, завршено је овогодишње екипно шаховско првенство Прве лиге централне Србије. Назив првака припао је екипи Пожеге па ће у наредном првенству играти у елитној лиги, Првој лиги Србије. Пожежане су предводили велемајстори  Велимир Ивић и Никола Ђукић. Уз њих су били интернационални мајстори Миодраг Перуновић, капитен, Дејан Павловић, Душан Радовановић, Никола Марчетић, ФИДЕ мајстори Иван Радивојевић, Ненад Матијевић, Андреја Класовић и Дејан Јовељић.

-Такмичење је било неизвесно до самог краја. Главни конкуренти били су нам Металац из Горњег Милановца и Параћин. У самом финишу смо обезбедили пласман у Прву лигу Србије. Заслужили смо то са 10 победа и једним нерешеним резултатом. Бриљантни су били Велимир Ивић и Никола Ђукић, наше прве две табле. За старт у елитном рангу још ћемо се појачати па очекујем да ће бити лепих резултата – каже  капитен Миодраг Перуновић.

Друго место заузео је Металац са 42 поена, а треће Параћин са 39,5 поена. Следе  Рудар Костолац, Наис из Ниша, Аранђеловачки ШК, Слога из Краљева, Крупањски ШК,  Крушик из Ваљева. Из лиге су испали Јасеница из Смедеревске Паланке, чачански Борац и Трепча из Косовске Митровице.

Пехаре и медаље трима првопласираним екипама  и најбољим појединцима уручили су председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић и председница ШС Централне Србије Лидија Вучковић.

Драган Лазић и Лидија Вучковић
Драган Лазић и Лидија Вучковић

-Централна Србија је подручје са највише клубова и шахиста. Радује ме да квалитет не опада, већ је све бољи. Драго ми је да ШС ЦС иде у добром смеру – рекао је Драган Лазић на затварању првенства Прве лиге Централне Србије.

Најбољи резултат на шестој табли имао је Петар Спасић (Рудар), на петој Драган Којовић (Металац), на четвртој Немања Ћирковић (Наис), на трећој Дејан Пикула ( Аранђеловачки ШК), на другој  Никола Ђукић ( Пожега ) и Вук Ђорђевић (Параћин. На првој Велимир Ивић (Пожега).

Бал за интернационалног мајстора испунили су Марко Ивановић (Рудар), Гурел Едиз ( Крушик), и Немања Живковић (Наис).

Судијска тројка на првенству
Судијска тројка на првенству

Дужност судија добро су обавили  Игор Лукић, Сања Бакић и Новица Арсић.

Уз директора првенства Лидију Вучковић о организацији се успешно бринуо истакнути шаховски радник Миливоје Миливојевић, секретар ШС Централне Србије.

– Све је протекло без проблема. Хотел Цептер Дрина и овај пут био је добар домаћин.  Очекујем да ће се сарадња наставити и наредних година- вели Миливоје Миливојевић, у шаховским круговима много познатији по надимку „ Мозак“.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest