Основна школа „ Стеван Јоксимовић“ Рогачица једна је од најстаријих  у Србији. Основана је далеке 1832. године.  Свој дан и јубилеј од 190 година од оснивања обележила је 27. маја 2022. године. За ту прилику изведен је пригодан културно- забавни програм кога су припремиле  школске секције.

Наступ драмске секције ОШ Рогачица
Наступ драмске секције
Фолклорна секција рогачичке школе
Фолклорна секција рогачичке школе
Родитељи и грађани пратили су програм
Родитељи и грађани пратили су програм

Учеснике приредбе поздравио је директор школе магистар Раде Јездић. Он је у краћем обраћању присутнима подсетио на време кад је почела са радом рогачичка школа  и дао ретроспективу каснијих дешавања.

-Ми смо за ову прилику штампали књигу  „Ћирилична ризница“.То је збирка литерарних и ликовних радова ученика  наше школе. За њено излажење дугујемо захвалност  просветним радницима, на челу са професорком српског језика Александром Нешковић, који су подстицали ученике на креативност и писање. Иначе, ово је друга збирка ђачких радова насталих у рогачичкој школи – каже директор Раде Јездић.

Књиге и захвалнице добили су  ученици  и екипе које су се истакле на такмичењима  од општинског до републичког нивоа. То су; Николина Божић, Јована Стефановић, Јаков Супуровић, Огњен Лазић, Јана Ђокић, Лазар Ђунисијевић, Бранислав Јанковић, Јован Ковачевић,  Давид Марковић,  Никола Павловић, Тамара Марјановић,  Драгана Алексијевић, Теодора Марјановић, мушка и женска одбојкашка екипа,  екипе учеснице такмичења „Између две ватре“ и „ Пажљивкова смотра“. Захвалнице су додељене и просветним радницима. Добили су их : Вера Лукић, Драгана Савовић, Јована Арсеновић, Ивана Марјановић, Зоран Јекић, Весна Вукашиновић, Милка Максимовић, Драган Вукашиновић, Марко Николић,  Александар Максимовић, Милутин Чечарић. Бојана Вујић.

Директор школе Раде Јездић захвалио је председнику Савета родитеља Марку Марковићу за допринос његов и тог органа у раду школе  као и спонзору Александру Милошевићу из Бајине Баште чија је фирма „АМ комерц „ даровала 200 сендвича  учесницима  у обележавању 190 година школе из Рогачице.

Раде Јездић и Марко Марковић
Раде Јездић и Марко Марковић

У спортском  делу женска одбојкашка екипа Рогачице победила је екипу из Бачеваца. Бачевчани су у фудбалу надиграли  Рогачичане, било је 4:3 после извођења пенала. У надметању између две ватре  екипа ОШ“ Рајак Павићевић“ Бајина Башта била је боља од домаћина.

Текст и фото:М.Андрић

ЂАКА СВЕ МАЊЕ

У својој дугој историји  било је времена када је рогачичка школа имала око 800 ученика. Сада их има  219 са издвојеним одељењима у Бачевцима, Јасику, Оклецу, Гвосцу, Пашиној Равни, Зарожју и у Љештанском. Статус  осморазредне рогачичка школа добила је 1953. године. Исти статус има ИО „ Миладин Ковачевић“ Бачевци са садашњих 70 ђака.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest