РХЕ – драгуљ „Електропривреде Србије“

ByББ ГЛАС

12. мај 2024.
Директор ЕПС Душан Живковић у посети Дринско-Лимским ХЕ

Душан Живковић, в. д генералног директора ЕПС АД,  обишао радове на ревитализацији реверзибилне ХЕ „Бајина Башта

Недавно започета ревитализација реверзибилне хидроелектране „Бајина Башта“ донеће додатну сигурност нашем електроенергетском систему, већoj поузданости и продужењу радног века златне резерве у систему „Електропривреде Србије“ – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД, који је са извршним директорима 10. маја обишао радове на ревитализацији РХЕ „Бајина Башта“. Пројекат санације и адаптације агрегата обухвата ревитализацију машинске и електро опреме, контролног система агрегата, као и система побуде и електричног кочења. Радови на првом агрегату су почели 1. априла и очекује се да ће бити завршени крајем године, док ће исти послови на другом агрегату бити урађени током 2025. године. Укупна вредност пројекта ревитализације је око 35 милиона евра. – Реверзибилне хидроелектране су у самом врху приоритета када су у питању обновљиви извори енергије, како због производње, тако и због складиштења електричне енергије.  Једина реверзибилна  хидроелектрана у саставу ЕПС „Бајина Башта“ је важна резерва у електроенергетском систему Србије током периода повећане потрошње струје или приликом сушних периода.  У претходне 42 године рада РХЕ „Бајина Башта“ потврдила је оправданост изградње, јер је са резервом струје депонованом у акумулацији у Заовинама доприносила сигурном снабдевању електричном енергијом – нагласио је Живковић.

Bajina Basta - Pocetak revitalizacije 10 05 2024-

– Почетку ревитализације су претходиле неопходне мере обезбеђења како би агрегат био у стању мировања и у условима за безбедан рад. Ротор тежине 450 тона је извађен 11. априла, спуштен на монтажни простор машинске сале РХЕ „Бајина Башта“, а наредних дана биће завршени и демонтажни радови – рекао је Душан Тришић, директор за производњу енергије у „Дринско-Лимским ХЕ“. После више од четири деценије, Србија ће добити још једну реверзибилну хидроелектрану „Бистрица“.  До краја године биће завршена припрема техничке документације, а следеће године започеће извођење припремних радова.

– Реверзибилна хидроелектрана „Бистрица“ један је од стратешких пројеката ЕПС-а, а посебно је важна јер се очекује све веће учешће промењивих обновљивих извора енергије. ЕПС препознаје реверзибилне хидроелектране као најпогодније, а пројекат реверзибилне ХЕ „Бистрица“ као одличну опцију имајући у виду ниво развоја документације, као и карактеристике самог пројекта. Значај РХЕ „Бистрица“ огледа се у капацитету за складиштење енергије, који омогућава балансирање система производећи електричну енергију онда када је она најпотребнија – истакао је Живковић.

ИЗВОР: ЕПС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest