Репортажа – Црквена слава у Доњој Црвици

Ломљење славског колача (1)Ломљење славског колача Ломљење славског колача (1)

Навршило се 30 година од како је епископ Жички, Владика Стефан, освештао храм у Доњој Црвици и посветио га Светом великомученику Пантелејмону. Од тада, сваке године на овај велики православни празник, 9. августа, народ Црвице и околине слави своју црквену славу.

Литургија у црквеној порти
Литургија у црквеној порти
Свечана литија око храма
Свечана литија око храма

Ове године, уз присуство великог броја верника, Свету литургију је служио архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, а саслуживали су свештеници Горан Милинковић, Владимир Васиљевић, пензионисани свештеник Тодор Томић и црвички парох Владимир Малешевић. Света литургија је служена у порти цркве из разлога што се у унутрашњости храма увелико обављају радови на фрескосликарству. Осликавање цркве  од маја ове године обавља фрескосликар Небојша Кешељ из Жиче са својом екипом врсних мајстора. Припреме за овај велики подухват уприличен за тридесету годишњицу од освећења храма, почеле су још прошле године. Како нам рече месни парох Владимир Малешевић, радови на осликавању унутрашњости храма биће завршени до половине септембра ове године. Финансијску подршку за ове радове пружили су локална самоуправа у Бајиној Башти, бајинобаштански привредници, као и народ Црвице и читавог Подриња.

Радови на осликавању цркве
Радови на осликавању цркве

Црква у Црвици, на десној обали Дрине, грађена је од 1988. до 1991. године трудом вредних Црвичана и уз помоћ народа Подриња. Освећена је на дан Светог Пантелејмона, 9. августа 1991. године, десницом Његовог Преосвештенства епископа жичкоф Стефана. Иначе, црква је подигнута у непосредној близини још неистражених остатака старе средњовековне цркве, подигнуте на темељима ранохришћанске базилике још из римског доба.

Црвица је дуго била без своје цркве. Црквене свечаности и своје духовне потребе Црвичани су обављали у цркви у Рогачици, манастиру Рачи и цркви у Бајиној Башти. Тако је било све до пре тридесет година, када је по веровању многих Црвичана, након освећења храма заустављено и страдање многих младих Црвичана на магистралном путу који пролази кроз ово село. „Народ Црвице, градећи свој храм градио је слогу, љубав и заједништво у Христу“ – нагласио је у својој беседи јереј Владимир Малешевић, захваливши се свим дародавцима и приложницима који су уз помоћ привредника, општине и Црвичана из расејања, украсили свој храм као и пријатан амбијент у црквеној порти.

Славски колач су изломили домаћин славе Миленко Благојевић и месни парох Владимир Малешевић. Домаћин је заједно са супругом Снежаном и синовима Душаном и Борисавом, приредио и богату славску трпезу за многобројне вернике и госте.

За домаћина славе у наредној години изабран је Добрисав – Мића Стефановић из Црвице.

Цветко Петров Стојкановић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest